lauantai 21. maaliskuuta 2015

Äiti se laulavi lapselleen

Yksi haaveistani äitiydelle oli että laulaisin lapselleni paljon, niin iloisia leikkilauluja kuin tuutulaulujakin. Raskaana ollessani lauleskelin aina välillä ja toivoin hormonihuuruisesti vauvan sitten muistavan mahan ulkopuolellakin tuttuja lauluja, ja Ellun itkeskellessä iltaisin ensimmäiset kuukautensa hoilasin repeatilla osaamiani kehtolauluja (joita muuten on aika paljon). Muskareissa opittiin lisää lauluja ja vaikkei lapsi aina ihan seurannutkaan toimintaa, niin vanhojen tuttujen ja uusienkin laulujen kuuleminen sai ainakin tämän äidin lauleskelemaan kotona enemmän.

Laulun voima on aika mieletön. Iltaisin jollain unilaululla on Elluun selvästi rauhoittava vaikutus, ja hoilaamalla pikkuisia kultakaloja ja metroa mummolaan olen rauhoittanut hermostuvan lapsen niin autossa kuin sydäntutkimuksissakin. Ehkä tuttu laulu on rauhoittanut, tai sitten ipana on vain ollut niin hämmentynyt hoilaavasta äidistään että unohti kiukutella?

En tiedä, johtuuko runsaasta laulamisesta se että Ellulla on aika hyvä sävelkorva, se voi myös olla sukuvika ilmeisesti isänsä puolelta. Ellu oppi jo aika varhain hyräilemään suht vaikeitakin lauluja ja nykyään hän osaa aika hyvin jatkaa siitä, mihin aikuinen laulun lopettaa. Myös päiväkotiryhmässä lauletaan paljon ja Ellu onkin yllättänyt meidät laulamalla hoidossa opittuja lauluja kotona: aluksi hän järjesti meille kunnon tietovisoja ilmoittamalla niistä muutaman valitun sanan ja jonkin liikkeen, ja meidän piti sitten arvailla. Nykyään hän laulelee itsekseen sen verran, että kappaleista pääsee aika hyvin kartalle.


Iltaisin Ellu haluaa yleensä kuulla tyttölaulun, eli Pieni tytön tylleröinen. Toinen suosikki taitaa olla Peikkoäidin kehtolaulu jota Ellun isä välillä soittaa kitaralla. Tiitiäisen tuutulaulu (Tiitiäinen, metsäläinen) on myös meidän perheessä rakas, sen sanat olivat aikanaan Ellun ristiäiskutsussakin

Kun Ellu oli ihan pieni, lauloin aika paljon Tuu tuu tupakkarullaa, jota miulle lapsena laulettiin ja jonka osaan ulkoa vaikka puoliunessa päälläni seisten (sekin taisi tulla joskus kuukauden ikäisen nyytin kanssa koettua) - sain ehkä traumoja, koska sen laulaminen on nyt jäänyt vähemmälle? Olen joskus kuullut tähän lauluun enemmän kuin kaksi säkeistöä ja laulan niitäkin Ellulle, mutta olisi kiva nähdä sanat tai kuulla laulu uudestaan, koska muistan ne varmasti väärin.

Aa aa Allin lasta tuli myös hyvin tutuksi kun yritin rauhoitella Ellua nukkumaan. Nyt sitä ei ole vähään aikaan laulettukaan, pitääkin muistaa ehdottaa sitä joku ilta. Ajatus pienestä linnusta hoitamassa pikkuisia linnunpoikasia on miusta niin herttainen. 

Äiti se laulavi lapselleen on miusta kauneimpia unilauluja, mutta sitä en ole osannut laulaa Ellulle, sanat ovat sen verran vieraat - mutta ehkä opettelen tuon vielä joskus.

Erityisesti nyt, kun päivät on vietetty erillään, on miusta ihanaa painaa Ellu vielä kerran itseäni vasten ja laulaa joku hellä laulu ennen kuin on aika käydä nukkumaan. Saas nähdä, milloin omatoimisuus leviää tällekin elämänalueelle ja Ellu ilmoittaa, että äidin on oltava hiljaa kun hän laulaa itse.

Laulettiinko tai lauletaanko teillä unilauluja?

14 kommenttia:

 1. Samoja lauluja meilläkin lauletaan, varsinkin tuu tuu tupakkarullaa on tullut laulettua paljon. Tuutulaulut on nyt jääneet vähemmälle kuin vauva-aikana, mutta muutoin lauleskellaan kyllä joka päivä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, meilläkin unilaulujen määrä on iän myötä vähentynyt ja vaihtunut enemmän tällaisiin jukeboksimaisesti esitettyihin leikkilauluihin. :D Yhdestä iltalaulusta olen vielä halunnut pitää kiinni, vaikka Ellu nukahtaakin itsekseen.

   Poista
 2. Kun Anton oli pieni vauva, lauleskelin tai hyräilin usein hänet uneen. Nykyään lauleskelut painottuu muskariin. Antonin yhdessä lautasessa on pienen hämähäkin kuva ja joskus hän osoittaa sitä ja tahtoo että laulaisin hämähämähäkkiä. Iltapesulla tykkään laulaa kultakaloja ja pientä ankanpoikaa lumpeen lehden eessä. Joskus pieni tahtoo tulla syliini ja painaa päänsä olkaani vasten ja selkeästi rentoutuu laulusta.
  Kiukuttelutkin laantuvat hyvin laululla! Jos pukiessa ei haluta pysyä paikoillaan, keksin jonkun oman laulun kengistä ja hanskoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Anton. <3

   Siulla on Nea oikein ammattimainen ote, hassulla, omasta päästä vedetyllä laululla saa kyllä rauhoitettua (tai hämmennettyä :D ) lapsen kuin lapsen!

   Poista
 3. Meillä ei oo unilauluja, mutta muuten oon tykänny lauleskella ja mennä laululeikkejä lasten kanssa :) En tiedä johtuuko siitä, mutta molemmat lapset on tykänny hirveesti päiväkodissakin laulutuokioista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin luulen, että se, että kotona on lauleltu paljon, on saanut Ellun kiinnostumaan enemmän muskarin laulutuokioista ja päiväkodin musiikkihetkistä. :)

   Poista
 4. Meillä iltasatu on jo jonkin aikaa korvattu laulukirjalla :) maataan meidän aikuisten sängyssä, ja Julia kääntelee sivuja eteenpäin "lauletaan tämä!" ja kuuntelee/leikkii mukana. Omassa sängyssään sitten hetken päästä kuuluu samat laulut omina versioinaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, meilläkin on joskus tuota samaa, sängystä alkaa nukahtaessa tai herätessä kuulua tutut kappaleet hiukan uusina sovituksina. :D

   Meidän laulukirja on ilmeisesti rikki, soittaa kolme sekuntia ja sammuu sitten.. Harmi.

   Poista
  2. Ootko kokeillut vaihtaa paristoja? Meillä auttoi.

   Poista
  3. Koetettiin juu, mutta meidän kirjaa taitaa vaivata myös jonkinsortin kosketushäiriö. :/

   Poista
 5. Meilläkin huonosti nukkuvalle vauvalle laulettiin repeatilla unilauluja. :D Edelleen suosikki on sama Pieni Tytön Tylleröinen. Nyt ei enää nukkumaan mennessä lauleta kuin yksi laulu, mutta päivisin leikeissä kyllä monia lauluja. Kiukutteluun auttaa meilläkin laulut. Esimerkeiksi hampaita pestessä keksin hampaidenoesulauja, kun se meinaa välillä olla vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unilaulurepeatit kunniaan! :D

   Meillä on tosiaan niitä pukemislauluja. Seuraavaksi pitäisi varmaan kehitellä "Pidän aikuisen kädestä kiinni" -räppi. :D

   Poista
 6. Mulle laulettiin pienenä tuu tuu tupakkarulla, tiutau tilhi ja nuku nuku nurmilintu. Niitä samoja loilotan nyt omilleni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiutau tilhi onkin miulle ihan vieras! Mutta on kyllä ihanaa, kun ne oman lapsuuden laulut saa perittää eteenpäin.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!