Sivut

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Valmis leikkimökki

Projekti leikkimökki valmistui pari viikkoa sitten lomani aikana, kuten hiukan olin haaveillutkin. Leikkikuntoon mökki ja kevyet perustukset nousivat yhdessä reippaassa työpäivässä, mutta pintakäsittelyt olivatkin sitten toinen juttu ja veivät puolentoista viikon ajan tunnin sieltä. Jossain kohtaa alkoi usko loppua, mutta niin se mökki vain valmistui!


 Mökki saapui meille käsittelemättöminä elementteinä, perustukset ja kattomateriaali oli hankittava itse. Mökin lattia (ja terassi) sekä katto laitettiin kasaan lauta kerrallaan, seinät olivat isoina elementteinä. Ruuvaamaan ja naputtelemaan siis pääsi, vaikka tämä olikin "talopaketti". ;)

Perustukset teimme poistamalla kerroksen multaa ja tuomalla tilalle soraa. Poikittaispalkkien alla on betonilaatat. Mökki kasattiin siihen päälle ja katto suojattiin mustalla kattohuovalla. Kasaamisesta huolehti mieheni lähes yksin, miua taidettiin tarvita kerran pitämässä seinien ensimmäistä kulmaa paikoillaan - tosin hommia riitti miullakin, heiluin pensselin kanssa käsittelemässä mökin osia suoja-aineella ja keksimässä Ellulle omia pieniä puuhia.


Ennen rakentamista otimme selvää kuntamme rakennusmääräyksistä: pienen leikkimökin saa rakentaa kaava-alueellakin ilman rakennus- tai toimenpidelupaa kunhan neliömäärä jää tarpeeksi alhaiseksi. Päätimme pyrkiä leikkimökinostossa tähän, mutta sen myötä mökille tuli aika paljon vaatimuksia: leikkitilan pitäisi olla hyvän mallinen jotta neliöt olisivat hyötykäytössä eikä ovi saisi katkaista seinää keskeltä.

Valitsemamme mökki on malliltaan Polhusin Linus. Malliltaan siinä oli toivomamme ominaisuudet ja suht moderni ulkoasu (josta juttua lisää alempana) sopi yhteen talomme ja muun pihan kanssa. Plussaa tuli myös siitä, että katto suojaa myös mökin terassin ja mökkerö on sisältä varsinkin etuosasta sen verran korkea (1,87 metriä) että aikuinenkin pääsee osallistumaan teekutsuille kolhimatta kalloaan koko ajan joka paikkaan. 


Leikkimökki käsiteltiin kauttaaltaan puunsuoja-aineella ja maalattiin kahteen otteeseen Pika-Teholla. Terassi on käsitelty mustalla Valtti kaluste- ja terassiöljyllä, samoin kuin leikkimökin lattia sisäpuolelta sekä ovi. Oven saranat maalasin ulkopuolelta mustaksi metallimaalilla.

Mökin väri valikoitui talomme ja autokatoksemme mukaan: valkoiset nurkkalaudat sun muut, musta katto ja siniset seinät. Leikkimökkiin tosin valitsimme pari sävyä tummemman värin kuin talossamme on ja lopputulos on mielestäni kiva, yhteensointuva mutta ei liian mätsäävä.

Kuva: Polhus

Teimme muutamia muutoksia leikkimökin ulkoasuun. Emme asentaneet koristeikkunaluukkuja (teimme niistä jotain muuta, kerron siitä joskus) ja jätimme terassin edestä avoimeksi kiinnittäen kaiteet vain terassin sivuille. Tämä miellytti meidän silmäämme enemmän ja ehkä pieni terassikin pääsee paremmin leikkikäyttöön nyt. Myös valmistajan kuvassa näkyvän kukkalaatikon jätimme ainakin toistaiseksi kiinnittämättä, koska se ei vaikuttanut mielestäni oikeassa käytössä kovin järkevältä. Ehkä ikkunan alle tulee jokin muu kukkapotti joskus?

Oven ympärille laitoimme koristelistat, ne eivät kuuluneet valmispakettiin, mutta meistä mökistä tuli niiden myötä viimeistellymmän näköinen. Lisäksi vaihdoimme oven vetimet: kuvasta näkyy nyt huonosti, mutta hankimme valmistajan puunuppikahvan tilalle omat mustat vetimet. Valmistaja oli ajatellut ovenkahvan vain oven toiselle puolelle, mutta meistä ovi pitää saada vetää kunnolla kiinni myös sisäpuolelta (ovi pysyy kiinni kevyehköillä magneeteilla). Ellun on myös hansikkaat kädessä helpompi vetää tuollaisesta pystyynasennetusta perusvetimestä kuin puunupista.

 Koska meidän perustuksemme ovat korkeammat kuin valmistajan mallikuvassa, lisäsimme terassin eteen yhden laudan peittämään terassin ja perustusten väliin jäävän raon.

Teimme tosiaan omia pieniä muutoksia, mutta olimme kyllä oikein tyytyväisiä mökkiin. Osat olivat oikeanlaisia, ohjeet hyvät ja homma toimi muutenkin. Pystyttämiseen ei tosiaan mennyt paljoakaan aikaa sen jälkeen kun perustukset oli kunnolla tehty, pintakäsittelyyn sitten vähän enemmän, ainakin kun yksin maalaili. Joku näpsäkämpi ja enemmän vapaa-aikaa omaava rakentaisi varmasti hienon leikkimökin ihan alusta alkaen itse, mutta tämä oli meille oikein passeli vaihtoehto.

Sisäpuolelta mökki on ollut kasaamispäivästään asti leikkikäytössä, mutta koska sieltä puuttuu vielä muutamia pieniä juttuja, en esittele sitä vielä. Leikkimökkituparitkin pitäisi varmaan järkätä Ellun kavereille?

Nurmikkokin alkaa pikkuhiljaa vihertämään mökin ympärillä. Kuvien oton jälkeen noihin maisemiin on ilmestynyt muutama pensas lisää: täällä blogissa on ollut hiukan hiljaista kun päivät on painettu töitä työmaalla ja illat pihalla! Onneksi tuo ulkopuuhailu on nykyään koko perheemme yhteinen, mieluinen harrastus.

Mukavaa sunnuntaita!


18 kommenttia:

 1. Tosi kivan näkönen leikkimökki, ei mikään sellanen perus mitä näkee (tai näki ainakin aina ennen vanhaa) jokaisessa pihassa missä vaan leikkimökki on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva että näitä vähän modernimpiakin on nyt markkinoilla - haaveissani tietysti siinsi sellainen ihana ja romanttinen mökki, mutta se olisi ollut aika erillinen tässä pienessä pihassa.

   Poista
 2. Onpas kiva! Hauska nähdä, miten aivan erilainen mökistä tulee pienillä muutoksilla ja omilla värivalinnoilla! Teidän mökki on tyylikkään moderni. :) Odotan innolla kuvia sisältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti niitä sisäkuvia tulisi pian, miustakin olisi kiva saada mökki ihan valmiiksi asti. :)

   Poista
 3. Leikkimökit ovat kyllä tosi kivoja, tyylikäs mökki teillä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie olen aina haikaillut leikkimökistä lapsilleni, oli kauhean kiva päästä toteuttamaan haaveensa. :)

   Poista
 4. Onpa ihana :)!! En maltakaan nyt odottaa sisäkuvia...!

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Terhi, meistäkin siitä tuli aika symppis. :)

   Poista
 6. Onpas söötti!! Sisäkuvia täälläkin jäädään odottelemaan :) Ja voi ei miten ihana ajatus olisi leikkimökki tuparit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä pakko pitää, kerrankos sitä leikkimökki kasataan. :D

   Poista
 7. Onpa kivannäköinen! Ja tosi kiva tuo, että sine mahtuu aikuinenkin hyvin sisälle. Ja sisäkuvia odotellaan täälläkin :)

  VastaaPoista
 8. Tosi ihana!! Meillä on leikkimökki mietinnäSSÄ ja tämä vaikuttaa tosi kivalta :)

  VastaaPoista
 9. Hei,

  Ihana tämä teidän versio Linus mökistä. Meillä on sama projekti edessä tänä keväänä ja tämä malli on yksi joka sopisi mittasuhteiltaan meidän minipihaan, mutta olisi kooltaan kuitenkin riittävän tilava leikkeihin verrattuna moneen muuhun saatavilla olevaan mökkiin. Nyt olisikin kiva kuulla, että mitkä ovat mietteenne näin vuotta myöhemmin? Oliko mökillä käyttöä viime kesänä ja valitsisitteko tämän mallin uudestaan jos nyt olisitte aloittamassa projektia? Onko tuo ovi muuten pitänyt sateet ulkona? Näissä Polhusin malleissa on väljän näköinen tuo ovi ja rako alareunassa... Entä onko jotakin muuta mielessä, jota tulisi ottaa huomioon tämän mallin näkökulmasta?

  Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Olemme olleet tosi tyytyväisiä mökkiin näin yhden vuoden käytön jälkeen. :) Tyttö leikkii siellä mielellään, kalusteet löysivät hyvin paikkansa ja kun tarkastelin mökkiä talven jäljiltä, totesin sen säilyneen hyvässä kunnossa. Erityisen iloinen olen edelleen tuosta mökin korkeudesta, me aikuisetkin mahdumme vierailemaan mökissä ihan mukavasti.

   Ovi on pitänyt sateet ja lumet ulkona. Oveen lisättiin nyt kuitenkin haka, koska tytön oli vaikea saada ovea kunnolla kiinni oven magneeteilla jolloin se saattoi kovalla tuulella aueta. Meidän ovi oli ilmeisesti hiukan kiero? Leikeissä ovi pysyy ihan hyvin kiinni, mutta yöksi laitetaan ovi "lukkoon". :)

   Jonkinlaiset kevyet "perustukset" tälle kannattaa kyllä tehdä, kuten meillä palkit ja betonilaatat, että mökki ei sitten mätäne pohjasta.

   Aurinkoista kevättä sinnekin, ja mukavaa mökkiprojektia!

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!