sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Kalajuttuja

Pääsimme tänään käyttämään Ellun kummitädin joululahjaksi antamat lahjakortit Kotkan Maretariumiin. Ellu odotti reissua innoissaan - olin kertonut, että vastassa on sitten kummitädin lisäksi iiiisoja akvaarioita ja iiisoja kaloja: "Hyvä. Mie otan onkeni mukaan", totesi kummaltakin puolelta innokkaasta kalastajasuvusta polveutunut tyttö. Kröhöm..

Onget jätettiin kotiin. Vapojen sijaan Maretariumin aulasta olisi saanut lainata kierrokselle mukaansa hienon kala-asun (niin lasten kuin aikuistenkin koossa, ihanaa), mutta Ellua ei olisi voinut vähempää kiinnostaa pukeutua ahveneksi. Äitiä olisi ehkä hiukan kiinnostanut, mutta en mie yksin viitsinyt. :D


 Maretarium on siis akvaario Kotkassa, jossa esitellään kotimaisia kalalajeja. Maretariumissa on isoja akvaarioita, tietoa kaloista ja pieneläimistä, dvd-esityksiä, tietoa luonnonsuojelusta ja vaikka mitä. Kalaleja on esillä yli 50, ja mie voin ihan rehellisesti myöntää, etten ollut koskaan osasta kuullutkaan. Ja aika monen omasta mielestäni aiemmin tutun kalan olin kuvitellut aivan eri näköiseksi kuin se sitten oli...


Kalat polskivat hienoissa, hyvin valaistuissa, varsin kirkasvetisissä akvaarioissa jotka oli toteutettu eri vesistöjen mukaan. Esillä oli Itämeressä asustavia kaloja omassa akvaariossaan, Kymijoen kaloja omassaan ja niin edelleen. Kaloja pystyi kurkkimaan niin lasien läpi kuin yläpuolelta veden läpi, ja joissain akvaarioissa oli kuperia seinämiä suurennuslaseina. Erinäköisiä ja -kokoisia kaloja ja niiden uintityylejä oli oikeasti mielenkiintoista seurailla.


Näyttävin akvaario ja yksi Maretariumin hienoimmista jutuista oli seitsenmetrinen sylinteriallas. Siellä uiskenteli kaikenlaisia Itämeren kaloja, joista osa näytti siltä kuin ne olisivat olleet kotoisin Intian valtamerestä. Avartava kokemus tällaiselle järvien ääressä kasvaneelle.Akvaarioiden lisäksi Maretariumissa oli ihan oikea luokkahuone opetustarkoituksiin ja siellä oli paljon tietoa luonnonsuojelusta. Lisäksi Maretariumissa oli mahdollisuus näin kesäaikaan tiirailla sammakoita ja käärmeitä (hyih) terraarioissa ja nähdä dvd-esityksiä ja sukeltaja ruokkimassa kaloja. Näimme lyhyen dokumentin harmaahylkeestä, mutta sukeltaja olisi sukellellut vasta iltapäivällä eli meille liian myöhään, se pitää kyllä päästä näkemään ensi kerralla.


 Ellu viihtyi. Kaksivuotiaastakin oli mielenkiintoista katsella kaloja. Välillä jotkin isot petokalat hiukan arveluttivat ("Ei hauki saa syödä minua..."), mutta liian jännää ei missään kohtaa ollut. Ensimmäisiä akvaarioita hän tutki hartaudella, mutta viidennen kohdalla alkoi mielenkiinto ymmärrettävästi herpaantua. Suosittelen kuitenkin Maretariumia tällaisten aika pientenkin lasten kanssa reissaaville, jos reissussa on lapsen ehdoilla niin tästä saavat kaikki paljon irti.

Mitenkään kaloihin liittymättä, Ellulla oli yllään Noshin iiiihana minttutunika/mekko joka vihdoin kotiutui meille eilen. Mätsäävä paita saapui jo aiemmin. Ellu on n. 92/93 senttiä pitkä, paita on kokoa 86/92 ja siitä on kääntöresorit taitettu, reilua kokoa siis! Tunikamekko on kokoa 98/104, todella kiva nyt mekkona ja tunikana sitten varmaan seuraavat kaksi vuotta. ;)


 Rakastan museokauppoja, niistä löytää välillä kivoja lahjaideoita. Ellun myötä niistä on muodostunut miulle todella vaarallisia paikkoja, koska haluaisin tietysti ostaa hänelle sekä kaiken suloisen että opettavaisen. Maretariuminkin kaupassa olisi ollut vaikka mitä, esimerkiksi pehmoleluina valtava määrä erilaisia Suomen lintuja ja kaloja, mutta päädyimme kuitenkin koruosastolle. Ostin itselleni mustan kaulakorun ja Ellukin sai halutessaan ostaa jotain. Hän valitsi hyljerannekorun, joka on kyllä aikamoisen veikeä.

Ennen kotiinlähtöä kerkesimme vielä kummitädin kanssa lounaalle. Muuta ei sitten tarvinnut keritäkään, koska satoi: näin on ollut nyt ainakin kolmella edellisellä Kotkan visiitillämme. Tilaamme muutoksen tilanteeseen, kaupunkia olisi kiva katsella muutenkin kuin autosta!

Tähän kohtaan tekisi mieli sanoa pari valittua sanaa näistä "kesäsäistä", mutta ehkäpä olen hiljaa.

8 kommenttia:

 1. Hauskaa, että Ellu viihtyy niin hyvin museoissa! Ja kyllä sitä itsellekin käy aina niin, että aluksi esillä olevia asioita tutkii hartaasti ja vähitellen vaan viipottaa museon läpi vilkaisten sinne sun tänne. Ja museokaupat on parhaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, jossain kohtaa se aikuisenkin tarkkaavaisuus herpaantuu. :D

   Poista
 2. En puutu nyt kalajuttuihin ollenkaan. Sanonpahan vaan, että puet Ellun tosi kauniisti!!!!

  Vakkari

  VastaaPoista
 3. Hei jee, me ollaan käyty kans tuolla! =) Ihan mahtava paikka. Täältä voi lukea lisää meidän matkasta http://minttu-mietteet.blogspot.fi/2013/10/akvaario-rakkautta.html Se oli myös sateinen päivä.
  Ihanan korun on Ellu valinnut <3 ja tuo tunika on kans ihana. Jonnan blogissa sitä jo ihastelinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, mie muistan siun postauksen tästäkin! ;)

   Tuo tunika on kyllä huippu! Meinasi jäädä meillä jo saamatta kun tuo koko loppui ensimmäisenä.

   Poista
 4. Taaperosta on ollut varmasti hauska tutkia erilaisia kaloja! Kivan kuuloinen reissu!

  Tuo Noshin mekko on IHANA!
  Suuressa käsityölehdessä oli muutamia Noshin kaavoja mm. tuon mekon kaavat. Äitini ompelikin Sennille kaavoilla tuon mekon farkkukankaasta, vielä ei olla kyllä ehditty edes sovittaa mekkoa, hups. Mintunvärisenä näyttää ainakin tosi nätiltä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie mietin sen lehden hankkimista, mutta jäi kauppaan, olen luovuttanut hetkellisesti trikoon ompelun kanssa. :D Siinä oli kyllä tosi ihania kaavoja, myös aikuisille!

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!