sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Äiti töissä, isi kotona

Kolme viikkoa elimme arkea, jossa mies oli kotona Ellun kanssa ja vain mie kävin töissä. Ja olihan tämä aika erilaista! Sain hävitä töihin huolehtimatta jonkun toisenkin aamutoimista ja kun palasin kotiin, täällä oli ruoka odottamassa. Mies taas sai Ellun nukkuessa puuhailla mitä lystäsi ja muutenkin päättää arjen toiminnasta eri tavalla kuin töissä - samoin perheemme ruokahuolto jäi arkiviikoiksi hänelle. Ellu taas ei mennytkään päiväkotiin tai ollut äidin kanssa kotona, vaan alkoi viittää yli kuuden viikon kesälomaa ilman päiväkotikavereita - ja isän kanssa! Monenlaista muutosta siis. 


Mutta muutos oli kivaa. Arki rullasi hienosti meidän kaikkien mielestä ja kolme viikkoa sujui hyvin nopeasti. Jopa niin nopeasti, että tämän postauksen kuvat on otettu kaksi viikkoa sitten, mutten vain ole ehtinyt tekemään tätä postausta loppuun. :D 

 

Napsimme siis miehen kanssa kuvia päivästämme miehen ensimmäisen lomaviikon torstaina. Mies ja Ellu olivat istuttaneet kasveja, siivonneet, maalanneet vesiväreillä ja leikkineet. Mie tein seuraavan toimintakauden hankintoja ja varjoteatteriesityksen, kävin syvällisiä keskusteluja muiden polvenkorkuisten kuin omani kanssa ja ajoin paljon autolla. Ilta oli poikkeuksellinen, mie lähdin ennen Ellun iltatoimia lenkille kaverin kanssa ja mies jäi hoitamaan nekin. Mie hoidin hiukan pihaa, mies valloitti paavina Eurooppaa (?) ja lopuksi mentiin saunaan ja iltapalan kautta yöpuulle. Kummallakin oli kiva ja antoisa päivä, vain erilainen. 
 
Siinä on ehdottomasti puolensa, että on äiti, joka käy töissä ja jonka lapsi on kotona isänsä hoivissa. Kun mie lähdin, Ellu jäi vielä hetkeksi nukkumaan, ja kun mie palasin, vastassa oli tyytyväinen tyttö joka on saanut tehdä päivän jutut omaan tahtiinsa. Ruoka oli valmiina, koti aika siisti ja pyykkihuoltokin toimi. Hyväntuulinen napero kapsahi kaulaan ja isänsä oikaisi huokaisemaan sohvalle. Ja ymmärrän sen oikein hyvin, itsekin olin kotiäitinä monesti täysin rätti jo neljältä. 


Kun aamuisin avasin verhot, kadehdin hiukan noita kahta lomalaista: välillä sää oli jopa siedettävän oloinen. :D Ja kadehdin (hiukan, salaa) Ellun päiväuniaikaa, ja pyykkihommia (pyykit ♡), ja sitä, että aamulla maailma on osteri ja voi tehdä ihan mitä sattuu huvittamaan. Töissäkin oli  kyllä ihanaa. Pidän työstäni, ja kesäaikaan hommaan kuuluu vähän erilaisia kuvioita kuin talvella - vaihtelu virkistää! 


Silti, miulle olisi aika kova pala, jos mies ilmoittaisi, että hän tahtoisi nyt jäädä Ellun kanssa hoitovapaalle. Jos joku jäisi, haluaisin ehdottomasti olla itse se. Toisaalta noilla on niin kivaa ja ihanaa kahdestaan, että enhän mie voisi oikein kieltääkään, jos mies sellaista oikeasti tahtoisi - tosin tähän mennessä ei ole tahtonut, vaikka olen tasa-arvon nimissä sitäkin vaihtoehtoa joskus väläyttänyt. Aiheesta saisikin joskus ihan oman postauksensa.

Itse tein miehen loman ajan viisipäivästä työviikkoa ja elokuussa palaan oman lomani jälkeen taas nelipäiväiseen viikkoon siihen saakka, että Ellu täyttää kolme. Järjestely on ollut aivan ihana ja toimiva - tästäkin saisi postauksen aikaiseksi, ehkä miulla lomalla olisi jossain kohtaa aikaa aiheesta kirjoittaa!

Loma on aloitettu käymällä kampaajalla, tekemällä pihatöitä, maistelemalla kuohuviinejä ystävien kanssa, nukkumalla pitkään (koko perhe, ohhoh) ja metsästämässä mansikoita pitkin kyliä. Julkaise -napin painamisen jälkeen painun hillonkeittoon, joka onkin kodinhoitohuoneen siivoamisen lisäksi ainoa projekti, jonka olen tälle lomalle haalinut. ;) 

Ihanaa sunnuntaita!

6 kommenttia:

 1. Hauskaa, että kolme viikkoa menivät niin sujuvasti. En tosin yhtään ihmettele, sillä teidän perheen isä vaikuttaa loistoisältä! Me olemme alustavasti puhuneet, että mies jäisi jossain kohtaa hoitovapaalle, mikä kyllä hiukan tuntuu kovalta palalta - tällä hetkellä tuntuu siltä, että voisin rohmuta kaikki vanhempien tuetut vapaat sinne kolmeen ikävuoteen asti, vaikka ennen ei siltä tuntunutkaan. Ehkä mieli muuttuukin jossain vaiheessa (kun takana on vasta neljä viikkoa eikä yhtään viikkoa ilman myös perheen isää) ja haluaisin silti antaa myös miehelle mahdollisuuden olla kotona lapsen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on kyllä loistoiskä. :)

   Hih, ehkä siusta alkaa tuntua helpommalta kun poika kasvaa ja omat hormonit tasaantuvat! Nyt saat kyllä ihan luvan kanssa omia niitä kolmea vuotta, muutat sitten mieltäsi myöhemmin jos niikseen tulee.

   Meillä keskusteltiin hoitovapaan jakamisesta, mutta päädyttiin sitten yhdessä siihen, että mie palaan töihin ja Ellu lähtee hoitoon silloin kun sen aika oli. Kaikki isälle kuuluvat vapaat mies kyllä on pitämässä (niitä on vielä vähän jäljellä), mutta nyt isän hoitovapaa ei ollut meille ajankohtainen asia.

   Poista
 2. Kiva kuulla että kolme viikkoa menivät noin hyvin, vaikka olivatkin erilaiset kuin teillä yleensä. Ihanaa, että Ellun isä on touhunnut kaikenlaista tyttärensä kanssa vaikka äiti onkin ollut töissä. :)
  Hyvää lomaa! Toivottavasti tulee herkullista hilloa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hillosta tuli kyllä herkkua vaikka itse sanonkin. :D

   Säät vähän hankaloittivat kaksikon lomailua, mutta omalla pihalla ja lähipuistoissa olivat paljon, kävivät kaupassa jne. :)

   Poista
 3. Ihanan rentoa lomaa! :) Voi että.. Itelläni loma koostuu nyt lähinnä tekemättömistä kotihommista ja nurkkien siivoilusta kirppistä varten. Ja niin.. Edelleen autoasioiden selvittely hinauksineen päivineen! No mut eipä tuu oltua niin, etteikö olis koko ajan jotakin tekemistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja hommia pitäisi itsenkin harrastaa (paitsi ei noita autoasioita, koputan puuta!), mutta katsotaan, mihin tämä kolme viikkoa riittää. Laitan rentoutumisen etusijalle. ;)

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!