sunnuntai 2. elokuuta 2015

Salainen iltapuuroase


Meillä Ellu syö puuroa aamuin illoin, mukisematta. Kiitän puuroa siitä, että Ellu aikoinaan alkoi nukkua kokonaisia öitä, ja siitä, että hän nukkuu edelleen hyvin ja pitkään. Päiväkodissakin puuro kuuluu aamuihin, joten on ihan kiva, että se on Ellulle tuttua ja turvallista ruokaa. Vatsa toimii, puuron lappaa suuhunsa vähän väsyneempänäkin, puuron joukossa Ellu saa öljylisänsä, hiutaleita on helppo pitää aina kuivakaapissa ja puuro valmistuu nopeasti niin kotona kuin reissussakin. Ja, ennenkaikkea, se on loistava tilaisuus syöttää lapselle marjoja!

 Meillä on pakkasessa mustikoita, erilaisia viinimarjoja, vadelmia, mansikoita ja puolukoita, joita lisäämme Ellun puuroon ihan sellaisenaan. Puuro jäähtyy äkkiä kun päälle viskaa jäisiä marjoja ja lapsi saa vaihtelua ja vitamiineja. Vaihtelua tulee toki myös hiutaleista, meillä on aina ainakin viittä erilaista puurohiutaletta kaapissa, joten puuro ei ala tulemaan korvista ulos niin helposti. Välillä puuro tehdään maitoon, yleensä veteen, ja joskus se syödään voisilmän tai hillonokareen kera. Joskus puurosta tulee velliä, tarkoituksella tai vahingossa.


Mutta siis se ase! Monelle varmaan tuttu juttu, mutta kaikille ehkä ei. Pakastettuja sosekuutioita voi käyttää isommankin lapsen puurossa (tai rahkassa) vallan hyvin: marjat tai hedelmät sauvasekoittimella soseeksi, jako jääpalamuotteihin (tai silikonisiin muffinivuokiin kuten mie teen), parin tunnin pakastus lautasella ja sitten jäätyneet soseet samaan muovipussiin pakkaseen, josta on näppärä ottaa sosekuutio puuroa piristämään (ja iltahärdellissä myös jäähdyttämään) aina tarvittaessa. Nyt marja-aikaan teen sosetta marjoista samalla kun teen hilloja, mutta talvella käytän hedelmiä, erityisesti silloin jos olemme lähdössä reissuun ja persikat, päärynät tai omenat uhkaavat nahistua poissaolon aikana. Helppoa, sokeritonta ja lisäaineetonta!

Viikonloppuaamuisin Ellu saa välillä aamupalaksi esimerkiksi muroja, mutta toistaiseksi puuronsyöntiä ei meillä ole kyseenalaistettu. Keskusteluja on tosin käyty iltapalan ajoituksesta (yleensä aina liian aikaisin) ja syömisestä ylipäätään (leikkiminen on hauskempaa), mutta puurosta ei ole vielä osattu napista. Hyvä niin. Olisi aika ihanaa, jos puuro maistuisi nurisematta ainakin ekaluokalle asti: siihen saakka kun tiedossa on myös päiväkodin aamupuuroja, ja niiden soisi kyllä maistuvan.

Syödäänkö teillä puuroa?

12 kommenttia:

 1. Meillä ei ole puuro kelvannut enää aikoihin. Välillä se maistuu muutaman illan, mutta sitten tulee taas totaalinen stoppi. Paitsi mansikoiden kanssa, silloin maistuu aina. :D Hyvä tuo sosevinkki, pitääpä itsekin testata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, toiset varmasti kaipaavat enemmän vaihtelua kuin toiset, ja makumieltymyksiä on monia! :)

   Poista
 2. Hyvä että puuro menee teilläkin :) meilläkin syödään samaan tapaan. Yleensä vain voinokareen kera mutta välillä sulattelen pakkasesta marjoja sekaan. ja hyvin maistuu :) leipää syödään kun jos hiutaleet onkin loppu kaapista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä voinokare on aika harvinainen puurossa, koska päiväkodissa puuroa ei yleensä muu koristakaan niin olen ajatellut kotona tarjota vaihtelua. :D Voisilmällä puuro kyllä maistuu Ellulle erittäin hyvin.

   Poista
 3. Meillä syödään puuroa vielä aika paljon. :) Nyt päälle on heitetty paljon mustikkaa jota lapset ovat itse käyneet keräämässä metsästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekerätyt marjat ovat tietysti niitä parhaita!

   Poista
 4. Oi, minä olen muksusta asti syönyt paljon puuroa ja ehdoton suosikkini on mannapuuro höysteenä paljon sokeria ja kanelia. Mummon tekemää punaista puuroa (marjapuuro) kaipaan, mutta onneks äiti osaa tehdä yhtä hyvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä en tykännyt kun toinen mummo laittoi mannapuuroon voisilmän, yök!

   Poista
  2. Hahaa, nämä ovat näitä makumieltymyksiä. :D Miusta mannapuuroon kuuluu voisilmä eikä mitään muuta, äitini keittää usein mannapuuron seuraksi mansikkasoppaa, mutta eihän ne nyt sovi. Siis miun mielestä, mutta ainahan puuron ja sopan voi syödä erikseen. ;)

   Poista
 5. Olen inhonnut puuroa (riisipuuroa lukuunottamatta) lähes koko ikäni. Vasta iässä 50+ kaurapuuro on alkanut maistua ja ihan sattumalta joskus lapsena sileä ruispuuro. Ei siis karkea uutispuuro. Kaikki mikä tuntui suussa "nyppyiseltä" sai minut yökkäämään. Onneksi minua ei pakotettu syömään puuroa lapsena.

  Vakkari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten totta, kaikkia puuron koostumus ei mitenkään miellytä. Se on aika harmillista päiväkodissa, koska puuroa on tarjolla neljänä aamuna viidestä eikä silloin oikein saa mahaansa kunnolla täyteen jos syö vain pienen leipäpalan. :/

   Poista
 6. Hyvä idea, nuo soseet. Mietinkin miten sitä pikkuiselle syöttäisi marjoja parhaiten. Ensi vuonna sitten muusailen osan marjoista ilman sokeria. Itse syön mielelläni kaurapuuroa välillä hillolla mutta useimmiten lappaan kuumaan puuroon jäiset mustaviinimarjat tai puolukat. Pidän happamesta. :)

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!