tiistai 8. joulukuuta 2015

Ekaa kertaa ikinä - piparitaikina!


Taas yksi merkkipaalu saavutettu tällä supermarttauden polulla! Tein nimittäin tänä vuonna ihan itse piparitaikinan, aiempina vuosina olen suosilla luottanut Myllyn parhaan taikinaan. Työpaikkani seinällä on kuitenkin pari vuotta komeillut joulupipariohje, johon kaikki työntekijät ovat parin viime vuoden aikana omat perinneohjeensa vaihtaneet. Miekin päätin nyt tänä vuonna kokeilla edes yhtä piparisatsia ilman Myllyn parasta, ja hei, ei se ollutkaan niin mystistä kuin olin aina kuvitellut!

Taikinatestaajat hyväksyivät
Pipareista tuli kyllä erinomaisia, taikina oli erinomaista leipoa (ei tarttunut joka paikkaan kuten joskus käy) ja pipareiden maku oli erinomainen. Siirtynen siis itsekin tämän reseptin kannattajaksi!

Ohje kuului siis näin, ja siitä tulee ohueksi kaulimalla noin sata piparia:

1 ½ dl siirappia
200 g sokeria (2½ dl)
250 g voita
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria 
(tai 4-5 tl valmista piparimaustesekoitusta) 

Kiehauta ainekset isossa kattilassa, anna jäähtyä ja vatkaa vaahtomaisemmaksi. Lisää sitten... 

2 munaa
1 tl suolaa
2 tl soodaa
½ kg vehnäjauhoja 

Maista, että makua on riittävästi, lisää tarvittaessa mausteita. Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa. 

Leivo pipareiksi vehnäjauhoja apuna käyttäen  ja paista 200 asteessa noin viisi minuuttia, tai kunnes kypsyä 


Ellu leipoi meille tonttuja, possuja ja perinteisiä ukkoja ja akkoja yksivärisestä taikinasta. Itse halusin kokeilla jotain uutta (älyttömän fiksua ihan uudella taikinalla!) ja testailin kaksiväristen pipareiden tekoa. Ennen jääkaappiin laittamista olin värjännyt osan taikinaa kaakaojauholla, ja testailin Mansikkamäki -blogista bongaamaani intarsia -tekniikkaa. Omani eivät olleet yhtä kauniita kuin Mansikkamäen piparit, mutta aika hauskoja näistä silti tuli! Nämä lähtevät jkavereineen viemisiksi eräälle vanhemmalle sukulaiselle, joka ei välitä pikeeristä, mutta runsailla pikeerikuorrutuksilla Mansikkamäen tapaan näihin olisi saanut upeaa näköä! 

Tein myös kaksivärisiä sydänpipareita tekemällä vaaleamman taikinan päälle tummemmasta viivoja ja pisteitä. Näistäkin tuli aika hauskoja, vielä kivempia olisi  tullut, jos olisin omistanut kolmen väristä taikinaa.


Aina kannattaa näköjään kokeilla uusia juttuja - tämän oman taikinan tekemisen voisimme hyvin ottaa meille perinteeksi, tuoksua ja makua sai roppakaupalla enemmän kuin kaupan taikinasta,  eikä hermokaan mennyt keneltäkään! Toisaalta pakastetaikina on ihanan nopea ja helppo käytettäväksi niihin joulun ensimmäisiin pipareihin, jotka tehdään yleensä hiukan ex tempore.

Mites teillä, väännättekö itse taikinat vai asioitteko pakastealtaalla?

15 kommenttia:

  1. Hauskan näköisiä pipareita!!!! Olen lähes eläkeikäinen ja tein eka kertaa itse piparitaikinan noin viisi vuotta sitten. Ne piparit olivatkin sitten ennätyshyviä ja siitä lähtien olen aina tehnyt pienen piparitaikinan itse. Kaupan pipareista kun en tykkää ollenkaan.

    Tänä vuonna yritän tehdä ruispipareita kokeeksi erään läheisen vehnäongelman vuoksi.

    Vakkari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupan taikinan piparit maistuvat kyllä tuoreina, mutta ei niitä meillä seuraavana päivänä kyllä syö oikein kukaan. Nämä taikinasta asti itse tehdyt maistuvat paljon paremmin!

      Poista
  2. Onko nättejä pipareita :) Vitsi kun tekis mieli kokeilla, mut meillä on niin aikataulutettu aikataulu ennen joulua et saa nähdä miten käy. Voihan sitä tietty sit joulun jälkeenkin, on lomakin siinä sopivasti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukas sitä sanoo, milloin maustepipareita voi leipoa, vaikka juhannuksena! ;)

      Poista
  3. Oiij miten kivoja pipareita! Voisin testata näitä ja laittaa vaikka pakettiin, jos saan ne näyttämään yhtä kivoilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä tuli kyllä helpolla vähän erilaisia. :)

      Poista
  4. Wau mitä pipareita. :) Pitäis joskus koittaa tehdä ite taikina..eli täällä haetaan taikina valmiina sieltä pakastealtaasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanon samaa kuin kaikki aina miulle, kannattaa kokeilla, se on helppoa! :)

      Poista
  5. Kyllä se täytyy itse taikina tehdä, jos mielii maukkaita ja mureita pipareita saada. Näin meillä on aina tehty ja tehdään. Se on joulun odotuksen kohokohta äitin ja mun piparitalkoot ja se tuore taikina on mmmmm, niin hyvää, että vielä aikuisenakin tulee syötyä maha kipeäksi. :)
    Lueppa tää http://minttu-mietteet.blogspot.fi/2015/12/joulun-tuoksu.html

    VastaaPoista
  6. Tässä vielä toinen linkki vinkki samasta aiheesta hieman eri kuvin ja sanoin.
    http://joulukuusen-loisteessa.blogspot.fi/2015/12/joulun-tuoksua.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin fiilistelemässä teidän piparitalkoita, hyvältä näyttää!

      Ja miusta se taikina on parempaa kuin piparit. :D

      Poista
    2. Niinhän se taitaa olla...Taikina voiton vie. :D

      Poista
  7. Vau mitä pipareita! Teen joka vuosi taikinan itse ja niin myös tänä vuonna! :)

    VastaaPoista
  8. Hienoja! Tulee heti ihan erinäköisiä kun käyttää erivärisiä taikinoita. Voisikin joskus kokeilla.

    Minä tein viime vuonna ensimmäistä kertaa itse piparitaikinan ja tuli kyllä hyviä pipareita. Tänä vuonna taidetaan silti mennä kaupan taikinalla ellen tässä vielä innostu tekemään itse kunhan muut askareet on hoidettu. :D

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!