torstai 2. kesäkuuta 2016

Isosiskoksi 1970-luvun opeilla

Meillä Ellu on treenannut itseään isosiskoksi ruotsalaisilla 1970-luvun opeilla. Kun puhumme pikkusiskosta, Ellu siteeraa tarkasti vuonna 1974 päivänvalon nähnyttä Gunilla Wolden "Sanna ja pikkuveli" -kirjaa.


Kun Ellun päivähoidonaloitus läheni, luimme hulluina päiväkotiaiheisia kirjoja, ja siitä oli varmasti Ellulle apua. Myöskin kylpykammonsa hän voitti Maisa-kirjan avulla, jossa Maisakin läträsi iloisena vedessä. Pikkuveli- tai -siskoaiheisia kirjoja olemme kuitenkin lukeneet todella vähän, koska niissä yleensä käsitellään jotain isosisaruuden ongelmia: vanhemmilla ei ole enää aikaa, vauva vie kaikkien huomion tai isosisarus loukkaantuneena nipistää vauvaa ja saa siitä toruja. Tottakai negatiivisia tunteita voi olla luvassa, mutta emme halua pelotella Ellua niillä vielä.


Olen itse lukenut tätä Sanna-kirjaa lapsena ja kun sitten bongasin sen kirpparilta, ostin samanlaisen Ellulle. Tässäkin pikkuveli vetäisee Sannaa tukasta eikä Sanna oikein pidä siitä, kuinka kauan imettämiseen menee aikaa, mutta kirja on kuitenkin positiiviseen sävyyn kirjoitettu, ja Sanna pääsee tekemään omia ison tytön juttujaan ja auttamaan pikkuveljen hoitamisessa.

"Äiti, siun rinnoissa on sitten pikkusiskolle ruokaa. Mie syön sillä aikaa jotain muuta.."


"Mie vaihdan sitten pikkusiskolle vaippaa, mutta äiti, siun pitää sitten aina sekoittaa vesi sopivan lämpöiseksi." 

Olen yrittänyt sanoa, että vauvan pylly pestään kyllä hanan alla ja kylvetetään siskoa sitten vaikka yhdessä ammeessa, mutta Ellu elättelee silti toiveita pesualtaasta. Hän kuulemma myös pukee siskolle housut, lykkyä pyttyyn vaan. :D


Myös vauvan pyllyn voitelua Ellu odottaa innokkaasti. Kiitos kestovaippailun ja ilmakylpyjen, meillä ei ainakaan Ellun kanssa paljoa rasvailuja tarvittu, mutta kai sitä voi välillä rasvata vähän turhaankin. ;)

70-luvun kirjassa vaipat ovat luonnollisesti kestovaippoja, joten siinä me ainakin menemme kirjan mukaan!


Ruokapöydässä kuuluu usein, kuinka vauva sitten syö myös sosetta ja Ellu itse omenaa. Aina. Ei leipää tai muroja, vain omenoita. Onneksi ne ovat terveellisiä. ;)


Ellu odottaa myös sitä, että saa antaa siskolle tuttia ja näyttää lelujaan, ja että he siskon kasvettua voivat leikkiä yhdessä. Vanhan pyöränsä hän on jo luvannut antaa siskolle, samoin kumisaappaansa. Siitä Ellulla ei tosin tunnu olevan ymmärrystä, että pikkusisko oikeasti on todella pieni - ja kauan aikaa.

Uskomme miehen kanssa, että Ellusta tulee loistava isosisko, joka varmasti haluaa auttaa vauvan hoitamisessa. En myöskään osaa kuvitella, että hän koskaan yrittäisi läpsäistä tai tönäistä siskoa, ennemmin muutos perheessä varmaan näkyy dramaattisuutena muissa asioissa. Tiedämme kuitenkin, että tyytyväinen 3v6kk on aktivoitu ja vanhempiensa huomiota saanut 3v6kk, joten ensi syksy varmasti vaatii meiltä vanhemmilta aika paljon jaksamista, aktiivisuutta ja tiimityötä.

 Pitänee itsekin syödä runsaasti vaikka niitä omenoita, että jaksaa. :D

19 kommenttia:

 1. Haenpa ko. kirjan heti tänään kirjastosta, kiitos vinkistä! :) Sun vinkkaamilla kirjoilla siivitimme lapsen sujuvasti päiväkotimaailmaan, joten tämä varmaan toimii yhtä hyvin kun tytöstä tulee isosisko.
  Täälläkin tyttö odottaa kovasti leikkikaveria, joten uskon että turhautuminen voi tulla vielä useasti kun vauvasta ei heti olekaan prinsessaleikkeihin. Samoin tuleva isosisko on aina iloisin kirkkain silmin ollut onnellinen kun joku vaate tai kenkäpari jää häneltä pieneksi, koska sen voi sitten antaa pikkusiskolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritämme miehen kanssa aina palauttaa Ellua maanpinnalle kertomalla, että vauva on vielä tosi pieni ja sitä pitää hoitaa tosi kovasti, koska se ei alussa osaa muuta kuin syödä ja nukkua, mutta saas nähdä, kuinka Ellu asian on ymmärtänyt.

   Ja kyllähän se sisko siitä kasvaa, ehkä hän kelpaa leikkeihin koiraksi jo yksivuotiaana. :D

   Poista
 2. Heii, tollasethan on varmaan tosi kätevää opetusmateriaalia! Liliankin tykkää kirjoista ja oppii paljon niitten kautta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lastenkirjoilla on kyllä mahtava opetusmahti!

   Poista
 3. Tomppa ja piimänakki on meillä edelleen kovaa kamaa vaikka pikkuveli on jo 4 kk :) etenkin vaipanvaihto-osio

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääkin etsiä tuo! Olenkin miettinyt, että varmasti Tomppakin on jossain kirjassa saanut siskon tai veljen. :D

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekoilin jotain... mutta siis piti sanomani, että meilläkin tuo Tomppa ja piimänakki oli ihan hitti ja tosi osuva! Suosikkikohdaksi muodostui imetyskohta ja se kun Tomppa lopussa sai polkupyörän 😉

   Poista
  2. Potkupyörän, autocorrect ei usko 😂

   Poista
  3. Googlailinkin jo tuota kirjaa ja se vaikutti hyvältä! Toivottavasti saisin sen lainaan joltain lähikirjastolta!

   Poista
 5. Mie kysyin tulevalta isoveikalta (silloin 4v), että vaikka pikkuveikasta kasvaa hänelle leikkikaveri niin aluksi vauva ei osaa muutakuin nukkua ja syödä. Ihmetys oli suuri :D

  Tuo kirja on ihana! Oisimpa tajunnut etsiä tuota silloin.. meillä opiskeltiin isoveikaksi niillä "traumakirjoilla" :D Onneksi meillä oli pari hyvää kirjastosta lainattujen lisäksi. Hänen lemppari oli vallaton vauva valtaa vatsan ja sitten sen jatko-osa jossa vauva tulee kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuo vallaton vauva. Joskus sitä selailin, mutta jätin jostain syystä lainaamatta. Pitääkin hankkia se käsiin uudestaan!

   Poista
 6. Mun vanhempi serkku-tyttö sanoi kun sai pikkusiskon: Onpa laiska vauva kun aina nukkuu eikä koskaan leiki. ;)
  Odotti kai siitä heti leikkikaveria itselleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, taitaa olla yleinen käsitys isosisaruksilla, että kotiin saapuu sairaalasta äidin mukana minikokoinen täysin valmis leikkikaveri. :D

   Poista
 7. Nuo Sanna-kirjat on ihania. :) Äiti luki tuota ahkerasti silloin, kun mie olin pieni (mulla kolme nuorempaa sisarusta). Meiltä löytyy kotivideo-materiaaliakin siitä, kun mie, hädin tuskin 5v, vaihdan vaippaa pikkusiskolle, jolla oli ikää silloin ehkä 6kk, että eihän tuo Ellun kommentti housujen pukemisesta nyt niin kaukaa haettu ole... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän Ellukin siskolle jotain päälle saa jossain kohtaa, mutta alussa se on kyllä aikuisellekin hiukan hankalaa. :D

   Poista
 8. Meillä on luettu Vallaton vauva kirjoja ja ainakin ne on pojasta näyttänyt olevan hauskoja. Kaikki vauvan touhut on vain naurattaneet poikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miun pitääkin etsiä tuo kirja jostakin! Kai tässä kesän aikana pitäisi vähän lisätä tätä kotona tehtävää perhevalmennusta.

   Poista
 9. Erittäin hyvä ajatus, ettei niistä negatiivisista puolista tarvitse liikaa tietää etukäteen. Vähän sama kuin vanhemmaksi tulemisen, kanssa, ettei niitä ootappa vaan -juttuja ole kiva kuulla liikaa.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!