lauantai 25. kesäkuuta 2016

JättisaippuakupliaJuhannuksen kunniaksi päätimme ilahduttaa saippuakuplapölhöä tytärtämme jättisaippuakuplilla. Idean bongasin Lorvikatarri -blogista.

Kotona olen tykännyt täyttää kaupan saippuakuplapulloja vesi-vihreä fairy -liuoksella: vihreästä Fairysta tulee parhaat kuplat ja itsetehty liuos ei ainakaan tahraa, toisin kuin ilmeisesti monet kaupan valmisliuokset. Netissä on nyt alkukesästä näkynyt paljon kestävien tai jättimäisten saippuakuplien ohjeita, yleensä veden ja fairyn sekaan lisätään jotain makeaa, kuten hunajaa tai sokeria, ja sitten jotain kestävyyttä lisäämään, kuten vaikka liisterijauhetta.

Jättisaippuakuplat

3 litraa vettä
500 grammaa sokeria
0,5 dl tapettiliisterijauhetta   
2,5 dl vihreää Fairya (muukin Fairy käy, mutta siitä perusvihreästä tulevat isoimmat kuplat) 

Kiehauta vesi ja sokeri ja sekoita, että sokeri liukenee. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon tapettiliisteri ja Fairy. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.

Ja kyllä, tee vain suosiolla se kolmen litran satsi - se kuluu kesäisenä päivänä vauhdilla, tai riittää sitten ainakin kahdeksi. :) Seos säilyy hyvin isoissa limsapulloissa. 

Meillä ei ollut juuri sitä vihreää Fairya, mutta ihan kelvollisia kuplia oranssistakin tuli
 

Kuplien tekoon voi käyttää kaupan valmiita saippuakuplapuhaltimia, tai tehdä jättipuhaltimet itse rautalangasta (jota pitää kieputtaa lenkkiin useampi kerros, että siihen tarttuu tarpeeksi kupla-ainetta). Mie tein Ellulle puhaltimen pienestä foliopiirakkamuotista ja kokeilin puhaltamista myös piparimuotilla.

Kaikkein isoimmat kuplat saa kuitenkin aikaiseksi kepeillä ja villalangalla: ota viisi käsienvälillistä villalankaa, solmi se isoksi lenkiksi ja kieputa se kierteelle, jolloin naru lyhenee. Pujota naruun jokin metallinen paino (meillä oli lipaston vedin ja taulukoukku, mutta myös avain, mutteri tai muu pieni ja painavahko kelpavaavat) ja kiinnitä naru kahteen keppiin. Ellua ajatellen tein pienemmän keppiviritelmän kieputtamalla samaan tapaan kolme käsienvälillistä villalankaa ja kiinnittämällä narun syömäpuikkoihin.

Puhaltimet vain kastetaan nesteeseen ja sitten heilautetaan tai puhallellaan.


Villalangalla tehdään kuplia upottamalla koko villalanka kepinpäät yhdessä saippualiuokseen. Naru saa kiertyä itsensä ympärille, se on vain eduksi. Kun naru on kastettu kokonaan, se nostetaan ylös.


Sitten kepinpäät levitetään ja niiden väliin muodostuu saippuakalvo. Liikkumalla taaksepäin tai odottamalla sopivaa tuulenpuuskaa niistä saa kuplan aikaiseksi. Kun kepinpäät laittaa yhteen, kupla irtoaa.

 
 

Ämpäri oli oikein hyvä kupla-aineiden kuljettamiseen,  eikä vatikaan olisi huono, ainakaan, jos käytössä on puhaltimia. Hiukan tahmeaksi tässä hommassa tultiin, joten ehkä niitä paraativaatteita ei tässä hommassa kannata käyttää. :D 


Homma oli todella hauskaa, ja neljään pekkaan kuplaillessa saimme nopeasti kulutettua kaksi litraa saippuakuplaliuoksesta. On se jännä, kuinka aikuinenkin jaksaa innostua saippuakuplista!

Sellainenkin aikuinen, joka tänään täytti 29 vee. 

2 kommenttia:

 1. Onnittelut vanhentumisen johdosta. Paitsi siussa ei kyllä ikä missään näy. :)
  Saippuakuplat viehättävät kyllä tätäkin "vanhusta". Joka vappu täytyy ostaa uusi kuplis ja tänä vuonna siinä koreili kätyreitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti sanottu Minttu, oi kun se olisikin totta. :D

   Ellukin sai taannoin Kätyri-kuplia ja oli niistä todella innoissaan. Ehkä jopa vielä enemmän innoissaan kuin saippuakuplista yleensä. :D

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!