tiistai 30. elokuuta 2016

Kun tylsä muuttuu herkuksi


Olen nykyään ihan mamma. Enkä edes lattemamma, kun sellainen seitsemänkymppinen. Tykkään nimittäin kuivakakuista.

Ellu rakastaa leipomista (varmaan siksi, että leivoksen mentyä uuniin hän saa kaalia taikinakulhon) joten meillä leivotaan paljon, yleensä jotain makeaa, mutta myös sämpylöitä ja melkein kaikki syömämme leipä. Tykkäsin leipoa ennen Elluakin ja tein erilaisia suolaisia piirakoita ja erityisesti juustokakkuja, mutta viime aikoina meidän keittiössä on valmistunut kaikkea ihan muuta.

Kuivakakkuja. Unelmatorttua. Mokkapaloja. Peltiomenapiirakkaa ja kermaviili-mustikkapiirakkaa. Korvapuusteja ja rahkapullaa. Jouluna väänsin itse onnessani piparitaikinan ja teimme koko suvulle taatelikakkua, joka oli niin hyvää, että ihan itketti. Näitä mie söin lapsena, juuri tällainen oli siskon synttäreillä tai mamman kahvipöydässä 1990-luvulla. Pitäisikin tehdä hannatätejä ja kaneliässiä. Ja opetella tekemään pullapitko. Ristiäisiin pitää kyllä tehdä joku kuivakakkukin.

Alan huolestuttavasti muistuttaa Sofi Oksasen Stalinin lehmien Annaa: mennyt maailma talteen maku kerrallaan.

Muovailut jatkuvat: puput saivat leipomon taikataikinaleivoksista

Viimeisen vuoden aikana olen myös oppinut aika näppäräksi pannukakun- ja kiisseleiden tekijäksi. Perunoitakin meillä höyrytetään ainakin kerran viikossa, vaikka aiemmin kieltäydyimme miehen kanssa syömästä niitä lapsuustraumoihin vedoten. Ruskea kastikekin on oikeastaan aika hyvää, samoin moni muu 1990-luvun perusruoka, tortillojen ja nuudeliruokien ohella.

Johtuukohan makujen muuttuminen iästä? Vai lapsista? Vai siitä, että peruna-jauhelihakastike-porkkanaraaste -päivällisistä alkaa olla niin monta vuotta, että muistoja värittää kyllästymisen sijaan turvallisuudentunne?


Onko joku huomannut samaa? Aikuisena alkavatkin ne lapsuuden tylsät jutut maistua herkulta? 

4 kommenttia:

  1. Minulle ei ole vielä käynyt noin. Tai no, perunamuusia olen oppinut syömään. Mutta ruskeakastike ja porkkanaraaste - ei tässä taloudessa (vielä...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin nämä alkoi maistua vasta ehkä viime vuonna, joten ehkä innostus löytää vielä teillekin ;)

      Poista
  2. Oi, mutta kuivakakuthan ovat tosi hyviä ja käteviä vierasvaroja. Sen lisäksi niistä voi tehdä monenlaisia eri variaatioita. Meillä syötiin paljon kuivakakkuja, kun olin muksu ja se taikinakulhon kaaliminen oli ihan parasta! :)
    Suosikkini oli herkkukakku ja sitruunakakku. Tiikerikakusta en niin välittänyt, vaikka tulihan sitäkin paremman puutteessa syötyä. Se kaakao kun ei mulle maistunut edes muksuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne OLISIVAT hyviä vierasvaroja, jos ne säilyisivät meillä. :D Pakkaseen saan sentään välillä jotain tumpattua, onneksi.

      Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!