torstai 29. syyskuuta 2016

Isä vastailee

Te saitte kysyä mieheltäni ja tyttöjen isältä, ja tässä tulevat nyt vastaukset! Kiitos kysymyksistä. :)

Jaottelin kysymyksiä hiukan aihepiireittäin, mutta jokaiseen esitettyyn kysymykseen tuli varmasti myös vastaus. Koti-insinöörimme pohtikin kysymyksiä oikein olan takaa, joten kannattaa ottaa mukava lukemisasento!Isyys


Mikä asia isyydessä on yllättänyt sinut?

Lähinnä se, miten helppoa isänä oleminen oli omaksua. Siinä kohtaa kun Ellu tuli perheeseen mukaan, se isämoodi vain napsahti päälle. Äh, vaikeata selittää. Sitä tavallaan siinä hetkessä ymmärsi miten vauva tulee muuttamaan sitä totuttua "vanhaa" elämänrytmiä ja samalla tajusi miten se ei oikeasti haittaa pätkän vertaa. Ja ei muuten haittaa vieläkään. Isänä olo on huikeaa.


Millainen isä haluat olla?

Paras. Miä haluan olla sellainen isä, kenen lapset tulevat juosten halaamaan työ-/päiväkotipäivän jälkeen. Sellainen supersankari, jolle minkään jutukkeen rakentelu ei ole mahdotonta eikä minkään lelun korjaus ole työ ole edes haaste. Tietysti miä haluan olla myös sellainen isä, jonka lapset tosiaan tietävät, että rakkautta löytyy aina ja että kotoa löytyy aina kahden vanhemman olkapäät ja sylit huolia varten.

Onko isyydessä nyt jotain erilaista, kun olet isä jo toista kertaa? Entä oletko huomannut, että joku kikka toimi Ellun kanssa, mutta ei nyt Veenulla, tai päinvastoin? 

Ehkä isoin erilainen juttu on se, että mukana tosiaan pyörii se yksi innokas lastenhoitaja kolme-ja-puol-vee. Lisäksi Ellulla on tietenkin omat tarpeensa, joten ajan järjestäminen vain Ellulle ja Ellun omiin puuhiin on tärkeää. Mutta muutoin muutoin kuin huomion jakaminen kahdelle lapselle, ei isyydessä sinällään ole paljoa eroa. Toki aikataulutuksia ja sen sellaista saa miettiä vähän tarkemmin kuin ennen, mutta aika lailla samalla elämänasenteella mennään.

Varsinaisia kikkaeroja en oikein osaa sanoa, mutta Veenu on luonteeltaan hyvin erilainen siitä mitä Ellu vastaavassa iässä. Veenu on rauhallisempi ja sylityttö, siinä missä Ellu oli pienempänä enemmin leikkimatolla jumppaava tytsy. Lisäksi unille laittamisessa on melkoinen ero - Ellulla saattoi mennä tuntikin nukutukseen mutta sen jälkeen likka nukkuikin tukevasti, Veenun nukahtaessa parhaimmillaan viidessä minuutissa sillä twistillä että seuraavan tunnin ajan likka heräilee kun tutti on tipahtanut.

Onko sinulla jotain vinkkejä tuleville isille?

Elämä muuttuu. Eikä mitenkään huonolla tavalla. Ensi alkuun tuntuu, ettei aikaa riitä mihinkään "omaan", ja tavallaan se onkin totta. Anna periksi. Älä edes yritä aloittaa mitään sellaista "omaa hommaa" minkä kesto on yli vartin. Ajan mukaan sitä osaa, oppii ja tottuu - ja sitä omaakin aikaa alkaa löytymään. Ensi alkuun isän homma on kuitenkin jättää kaikki muu ja keskittyä siihen mitä perhe tarvitsee.

Ota vähintään se kaksi viikkoa isyysvapaata. Sitä aikaa vastasyntyneen kanssa ei saa mitenkään takaisin. Pidä huolta äidistä ja lapsesta. Käy kaupassa, osta tarvittavan lisäksi suklaata. Osta kaksi levyä.Arki ja parisuhde


Mitä tykkäät eniten puuhata lastesi kanssa?

Ellun kanssa tykkään ehkä eniten palapelien rakentelusta ja kirjojen lukemisesta. Ja tietysti välillä on ihan hyvä päästää pienellä riekkumisella paineita pihalle. Ellu alkaa olemaan jo myös  siinä iässä, että frisbeegolfaaminen alkaa kiinnosamaan, ja pariin otteeseen ollaankin käyty kaksisteen radalla pyörähtämässä. Lisäksi Ellu on reipas apuri vaikkapa aidan rakennuksessa ja muissa kodin pikku projekteissa.

Veenun kanssa parasta on varmaankin tapittelu- ja jutustelutuokioiden viettäminen. Pötkölleen sängylle vierekkäin ja tutkimaan, että miltäs sen toisen osapuolen nassu tänään näyttää - hymynvirneen kera tietysti.

Mikä auttaa jaksamaan lapsiperheessä?

Lapsiperheessä jaksamisen suhteen suurin voimavara on tavallaan se perhe itse. On mahtavaa, että perhearjen ensinnäkin pystyy jakamaan oman elämänkumppanin kanssa. Tyttöjen kanssa peuhaaminen käy toki henkisten että fyysisten voimien päälle, mutta eivät nekään paljoa paina siinä kohtaa kun Ellu viipottaa luokse vain antaakseen halin ennen palaamistaan omien leikkiensä pariin. Veenulla vastaava viestintä on vielä hienovaraisempaa, mutta jo esimerkiksi se että likka heräämisen jälkeen viihtyy just siinä miun sylissä täysin rauhallisena tutkiskellen tekee paljon.

Vähän toiselta kantilta ajatellen jaksamistekijöitä on rutiinit ja tasapainoinen arjen suunnittelu. Kun asiat ja menot on tiedossa etukäteen hyvissä ajoin, on kaikki aina sen ja sen verran helpompaa.

Kuinka muistat vaimoasi arjen keskellä?

Jokapäiväiset hellyydenosoitukset. Haleja enemmän ja ja vähemmän yllättävästi ja suukkoja sinne sekaan vähintäänkin tarpeeksi. Iltoihin on nykyisin ilmaantunut sellainen about tunnin mittainen tauko, joka on ihan Minnan ja minun välistä aikaa. Joskus kaupasta pussi karkkia, teetä hautumaan, dvd soittimeen ja sylikkäin sohvalle. Ah, parisuhdeaikaa.

Toinen tapa millä tavallaan pyrin osoittamaan välittämistä ja arvostusta on pitää kiinni siitä minkä lupaa, liittyi se sitten ihan mihin tahansa.Mikä on parasta Minnassa?

Miun on vaikea olla sanomatta "kaikki". Minna on aidosti ja isosti rakastava ihminen, joka sitoutuu täysillä kaikkeen mitä tekee. Minna on kaunis ja älykäs. Minna on organisoinnin mestari, joka pitää narut hyppysissä vaikka mikä tulisi.

Ja ennen kaikkea - Minna on samanlainen luonne kuin minä. Me olemme aina tulleet juttuun keskenämme ja niin me tulemme aina tulemaan. Kulta, älä koskaan muutu :*


Tulevaisuus

Kuinka aiot tulevaisuudessa pitää tyttäresi kurissa ja nuhteessa, erityisesti teini-iässä?

Kaikki lähtee kasvatuksesta. Ellu on jo kolmivuotiaana ostanut ihan itse asioita, jotka hän on itse päättänyt. Jatkossakin tavoite on opettaa lapsille omien tekojen seurauksia ja vastuuta samankaltaisilla jutuilla, tietysti aina ikään sovittaen. Pyrin kasvattamaan ymmärtäväisiä ja järkeviä tyttöjä, joiden perässä ei tarvitse kulkea kaupungilla. Tietysti sitten jos ylilyöntejä tulee, tulee rajoittamisen aika mutta lähtökohtaisesti toivoisin meidän likoissa olevan sitä maalaisjärkeä.

Kuinka aiot pitää vaimosi tyytyväisenä jatkossakin?

Pitämällä huolta ja muistamalla osoittaa rakkautta ja hellyyttä joka päivä. Pusuja, haleja ja suklaata siis (ynnä muuta. Mitä ikinä Minna haluaa, hän sen saakoon jos vain allekirjoittaneen varat ja osaaminen riittää)!

(Ohhoh! T. Minna)Millaisena näet elämän viiden vuoden kuluttua?

Ellu on jo kovaa vauhtia ala-astelainen ja Veenukin jo viskari, herranjestas! Tytöt kasvavat koko ajan ja alkavat elää enemmän ja enemmän sitä "omaa elämäänsä".

Myö ollaan varmaan viidessä vuodessa keretty matkustaa paljon, joka onkin noin isojen lasten kanssa varsin näppärää. Helppoa, etten sanoisi. Minnan kanssa yritetään aina välillä viedä lapset hoitoon isovanhemmille ja karata ihan kahdestaan jonnein.

Ylipäätään näen meidät elämässä sujuvaa ja leppoisaa perhearkea.

Blogin hallinnoijan kommentti: Aaaww, tässähän tuli ihan tippa linssiin! Kiitos vastauksista miehelleni ja kiitos kysymyksistä lukijoille! 

6 kommenttia:

 1. Aivan ihana postaus ja vastaukset.♥ Olette aivan täydellinen perhe.♥♥
  Unohdin vallan esittää oman kysymykseni, mutta onneksi joukosta löytyi melki samanlainen mitä itse meinasin kysyä. :)

  VastaaPoista
 2. Todellinen hyvän mielen postaus!
  Ihana perhe <3

  VastaaPoista
 3. Ihana! Tätä lukiessa tuli kyllä niin hyvä mieli :)

  VastaaPoista
 4. voi miten ihania vastauksia!! Tuo on kyllä osuva vinkki joka isälle, "osta tarvittavan lisäksi suklaata, osta kaks levyä". Meillä Mikko on jo hyvin oppinu tuon!:DJa se toinen levy on paree ostaa jos haaveilee saavansa enemmän kuin yhden palan mun levystä!!

  Aurinkoista viikonloppua koko poppoolle!<3

  VastaaPoista
 5. Eikä miten ihania vastauksia! Sulla on kyllä ihana, fiksu mies. Tirautin kyyneleen tuossa kohtaa kun kysyttiin miten aikoo pitää vaimon tyytyväisenä <3
  (Taas tulee väärältä tililtä kommentit mutta siis Perhosia masussa Minna täälä :D)

  VastaaPoista
 6. Hyvä isi! <3

  T: Eeva

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!