lauantai 15. lokakuuta 2016

Kaikki laivaan!


Terkut Tukholmasta!

Ellu rakastaa risteilemistä ja hiukan harmitti, että emme kesällä päässeet laivalle, kun mie en enää loppuraskaudessa tahtonut sinne lähteä. Veenun ollessa kolmeviikkoinen varasimme syyslomaristeilyn ajatellen, että siihenhän on vielä ikuisuus ja Veenu on sitten jo iso tyttö... Kun oikeasti sisäistin, että hän on oikeasti kaksikuinen ekalla ulkomaanmatkallaan, niin aloin hiukan katua. :D Veenu on kuitenkin reipas tyttö joka syö ja nukkuu hyvin ja aika säännöllisesti, joten uskaltauduimme reissuun.

Ja meillä oli mahtavaa! Kaikki meni uskomattoman hyvin molempien tyttöjen kanssa.


Aloitinme päivän pitämällä tauon Porvoon Hoplopissa, ja se oli kyllä tosi kiva paikka, valtavan iso! Veenu sai ruokailla ja jumppailla rauhassa Ellun hilluessa kiipeilysokkeloissa ja saimme samasta paikasta muruakin rinnan alle. Loppumatkan Helsinkiin molemmat tytöt sitten vetelivätkin hirsiä.

Matkasimme Viking Linen Mariellalla, tämä olikin jo Ellun kolmas Tukholman reissu Viikkarilla. Pidämme miehen kanssa kyllä Siljankin laivoista, mutta nyt lasten kanssa Vikingin Tukholman terminaalin sijainti on meistä parempi.


Veenua liikuteltiin laivassa manducassa ja turvakaukalossa, maissa hän nukkui koko ajan matkarattaissa heräten vain kerran syömään ja vaipanvaihtoon. Ellu kulki kävellen, paluumatkalla laivalle isänsä otti hänet manducaan ja 3,5-vuotiaamme veteli selässä oikein hyvät päiväunet.

Emme olleet tehneet valtavasti suunnitelmia tälle reissulle, mutta koska Ellu on aiemmilla matkoilla ollut kiinnostunut kuninkaanlinnasta, päätimme poiketa Livrustkammareniin eli Kuninkaalliseen varuskamariin, joka sijaitsee kuninkaanlinnan yhteydessä.


Museossa oli esillä aseita, haarniskoja, kuninkaallisia vaatteita eri ajoilta, vaunuja ja meitä erityisesti kiinnostavia prinsessojen ja prinssien leluja ja vaatteita. Erään kuninkaallisen kehdon kohdalla oli kuva prinsessa Estellestä uinailemassa ristiäisissään, ja Ellu innostui: prinsessallakin oli ollut ristiäiset niin kuin Veenulla! 


Museossa oli myös pieni osasto, jossa lapset saivat sovitella roolivaatteita, kiivetä valtaistuimelle ja kuunnella prinsessasatuja. Jaaaaa värittää värityskuvia: Ellusta se oli museon paras juttu. ;) 

Hienoa, että museoissa on melkein aina näitä lasten leikkipaikkoja, niissä touhuamalla museossa nähty jää mieleen paremmin ja pääsee käymään hyviä keskusteluja: miksi valtaistuin on aina niin korkea? Mihin miekka laitetaan kun ratsastaa?


Museo oli kyllä kiva jo tällaisen kolmevuotiaankin kanssa. Sisäänpääsy oli ilmainen eikä museo ole valtavan suuri, joten sinne ehtii hyvin muiden reissupuuhien lomassa. Suosittelemme erityisesti ritareista ja prinsessoista kiinnostuneille! 

Museon jälkeen piipahtelimme Drottningsgatanin kaupoissa kivojen näyteikkunoiden perässä, päämääränämme Åhlens. Yritimme ylimmän kerroksen kahvilaan, mutta muutimme suunnitelmaa nähdessämme, että puoli Tukholmaa oli tainnut suunnitella samaa. Se on siis varmasti tosi hyvä kahvila! Åhlensin leluosasto oli kuitenkin kiva ja Ellu löysikin sieltä aivan ihanan Mimmi-lehmän ja Variksen. Lasten vaateosastokin oli kiva, ja samassa kerroksessa olisi ollut myös perhehuone lepäilyyn ja omien eväiden syömiseen. 


Käväisimme Åhlensin lähellä kahvilassa leivillä ja kakuilla ja vielä parissa kaupassa leipävuoan ja tarrojen perässä. Yksi uusi lempikauppakin löytyi, ihana lelukauppa Kalika, jossa myytiin puuleluja, suloisia Babybornin tyylisiä nukkeja, aidonnäköisiä leikkiruuanlaittovälineitä, kiiltokuvia, puisia soittimia... Hinnatkin olivat kohtuullisia, joten ostoskassi pullollaan sieltä poistuttiin.


Laivalla hoidimme syömiset helpoimman kautta ja söimme kaikki ateriat buffetissa. Ellu innostui maistelemaan kalapöydän antimia ja tykästyi erityisesti katkarapuihin ja simpukoihin. Veenu nukkui ja me saimme miehen kanssa syödä rauhassa useamman lautasellisin molempina iltoina.

Olen kuullut kauhutarinoita lapsista ja buffetista, mutta meillä homma on toiminut hyvin. Otan Ellun aina mukaan alkupalapöytiin ja hän saa valita omat alkupalansa, yleensä erilaisia kasviksia, kananmunaa ja lohta. Kun alkupalat on syöty, syödään kaikki yhdessä pääruokaa , erityisesti Ellun herkkua ranskalaisia, ja käydään kurkkaamassa myös se lasten pöytä. Jälkiruokakin haetaan yhdessä. Monessa pikkulautasessa menee enemmän aikaa kuin jos lapselle hakisi ruuan suoraan lastenpöydästä. ;)


Laivalla aika kului pallomeressä polskien (tai sitä seuraten), pieniä ostoksia tehden ja hytissä leikkien ja hassutellen. Veenu tuntui olevan tyytyväinen, kun kaikki olivat paikalla ja hän hymyili ja kujerteli enemmän kuin koskaan aiemmin. Reissua varten pakkaaminen vauvalle oli hiukan aivoja rasittavaa, mutta sitten itse matkustaminen helppoa. Ruoka kulki helposti aina mukana ja nukkua saattoi missä vaan: muutaman kuukauden päästä ei enää olisi yhtä helppoa.


Kotimatkalla kävimme vielä perinteisesti frisbeegolfkaupassa ja lastenvaatekirppiksellä, ja kotimatkalla pidimme kunnon tauon Kouvolan Veturi -ostoskeskuksessa. Molemmat tytöt nukkuiva Veturille asti, Veenu vielä Veturilta kotiinkin. Reissu meni siis mahtavan hyvin, ilman yhtään kiukkua tai hermostumista: matkoihin meni kyllä päivä suuntaansa, mutta onneksi on olemassa kaikenlaisia kivoja taukopaikkoja. Ja onhan se matkakin tärkeä osa lomaa!

Ja vanhemmat ihmettelivät, kuinka helppoa se oikein olikaan

Onko teillä syyslomasuunnitelmia? 

4 kommenttia:

 1. Me ollaan myös menossa laivalle, toki vaan turku-tukholma risteilylle. Mutta kovasti odotetaan sitäkin. Jännitän kyllä vähän miten Minea (4kk) viihtyy. Onneksi neiti tykkää kovasti tutkia kaikkea mahdollista ja tuolla nyt ainakin piisaa katseltavaa:) Ja jotenkin helppo, kun ruokakin on koko ajan mukana, ei tarvitse sillä asialla ressailla.
  Ihania nuo kuvat, meidän neiti 5vee niitä katseli ihastellen vieressä.

  VastaaPoista
 2. Haha, ihana tuo viimenen kuva. Takapenkillä vedellään sikeitä ihan antaumuksella. :D Tein laivareissut kuulostaa aina nii mukavilta että mie haluaisin joskus olla mukana. Keskipenkki on vielä vapaa..

  Eeva

  VastaaPoista
 3. Ellu on käynyt useammin ruottissa kuin meikäläinen. :D

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa mahtavalta reissulta! Hyvä, että päätitte lähteä ja kaikki meni niin hyvin. Me matkustimme juuri sopivasti ennen kiinteiden aloitusta ja vastaavasti yli 1-vuotiaana, mikä helpotti ruokailuja matkalla huomattavasti.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!