perjantai 3. helmikuuta 2017

Tuore sormiruokailijamme


Veenu on viime aikoina aloitellut sormiruokailu-uraansa. Sormiruokailu tarkoittaa siis sitä, että lapsen annetaan syödä itse, aluksi sormin ja sitten sorminsyömistä ja lusikka/haarukkaharjoittelua yhdistellen. Perheessämme on tyttöjen kanssa harjoitettu osittaisimetystä, -kestoilua ja -sormiruokailua: heille on aloitettu soseet neljän kuukauden iässä ja itsesyömisharjoitukset puolen vuoden tienoilla kun istuminen alkaa sujua. Veenu aloitteli syömällä maissinaksuja aikuisen sylissä ja on nyt alkanut istua pari kertaa päivässä syöttötuolissa syöden itse tai syötettynä. Kohta voidaan myydä sitteri, nyyh!

Paneutuneimmat sormiruokailijat tarjoavat lapselle vain itsesyötävää ruokaa ja imettävät tai tarjoavat pullosta loput. Me olemme kokeneet hyväksi, että vauva syö itse aina jotakin ja lisäksi on sitten se aikuisen syöttämä sose, jota tarjotaan vauvan oman syömisen lomassa tai sen jälkeen. Eilen illalla Veenu söi itse apinaevästä (kotitekoisia banaani-kaurakeksejä) ja imeskeli hunajamelonia, ja kun mielenkiinto alkoi loppua mie syötin tytölle iltapuuron. Jossain kohtaa sitten varmaan huomataan, että tyttö saa niin paljon itse mahaan että tulee täyteen asti eikä aikuisen apua enää tarvita muuta kuin ruokailun vahtimiseen ja jäljien siivoamiseen. ;)

Suosittelen kyllä lämpimästi edes osittaista sormiruokailua. Siinä saa aikuinenkin syötyä samalla kun ipana syö omiaan ja uskon, että banaanit, apinaeväät ja muut auttavat ehkäisemään "sihtikurkkuisuutta" eli sitä, että lapsen on tottua aikanaan silkkosileistä soseista karheampiin. Lisäksi vauvan taito köhäistä liian isot palat pois suusta kehittyy: siitä voi olla uskomaton hyöty jos lattialta löytyy isosiskon lego tai helmi.Sormiruokana voi tarjota vauvalle oikeastaan kaikkea mitä sosemuodossakin. Isoja kasvispaloja voi höyryttää pehmeämmiksi ja lihasta tehdä erilaisia pullia ja pötkelöitä. Myös silikoniset muffinivuoat ovat käteviä: eilen tein Veenulle apinaevään lisäksi muffineita kaurasta, öljystä ja bataatti-parsakaalisoseesta.

Ellun ajoista muistan sormiruokailusta jotain, mutta olen saanut valtavasti ideoita ja mielenvirkistystä Simppeli sormiruokakeittiö -sivuilta. Facebookista löytyy myös samanniminen ryhmä.

Veenun lemppareita ovat tähän asti maistelluista jutuista olleet apinaeväs, maissinaksut (tyttö kiipeäisi varmaan pöydän yli niitä nähdessään), banaani ja hunajameloni. Myös se bataatti-parsakaali-muffini upposi aika hyvin. Tänään on tiedossa ainakin höyrytettyä porkkanaa ja perunaa, kanapötköjäkin meinasin tehdä joku päivä, luulisi maistuvan koko perheelle. Aikeissa on tarjota Veenulle osia muun perheen ateriasta ja pakastaa esimerkiksi niitä kanapötköjä niiden päivien varalle kun muut syövät jotain, mitä ei helposti saa jalostettua Veenulle.

Tässä sitä sitten ollaan, ensi viikolla puolivuotiaan kanssa, sormiruokailemassa. Tämä vauvavuosi etenee kauheaa vauhtia!

Onko teillä sormiruokailtu? Jos on, niin mikä oli teidän vauvan lempiresepti? 

4 kommenttia:

 1. Mitä, joko puoli vuotta on kulunut!!
  Meillä ei kauheesti soseita harrasteltu vauvavuotena, tyttö tykkäsi enemmän sormiruoasta, ja toki maidosta. Mutta hyvin vaihtelevaa oli syöminen sillon vauvavuotena, puuro yleensä aina maistui, muut asiat ei välttämättä :D Tosi taitavaksi oppi kyllä ruokaa käsittelemään suussa, kun sai siitä 6kk asti itse mutustella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, aika menee kamalaa vauhtia!

   Meilläkin Ellu oppi syömään todella varhain ja siististi itse, kiitos sormiruokailun. Ja ehkä siinä itse syödessä lapsi tutustuu sitten rohkeammin kaikkiin uusiin makuihinkin.

   Poista
 2. Onpas teilläkin jo iso neiti:)
  Meillä myös sormiruokaillaan osittain. Annan aina ensin neidin syöpötellä itse ja sitten koitan vielä antaa sosetta.Välillä mennään pelkällä sose linjalla,lähinnä sillon ku äiti ei jaksa siivota:)
  Minean lemppareita on kaikki liha ja kana pötköt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on nyt ollut ekaa kertaa kanapötköjä, hyvin maistui! Pitää jatkaa kokkailuja. :)

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!