sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Äiti, mistä lapset voivat saada rahaa?

Ellua on jo tovin kiinnostanut raha. Viime vuonna hän sai toiveestaan oman pienin rahapussin niitä kolikoita varten, joita hän välillä papalta tai mammalta saa, yleensä matkarahaksi jotain reissua varten. Me vanhemmat olemme antaneet tytölle kolikoita lähinnä silloin, kun olemme menossa johonkin liikuntatapahtumaan jne, jonka pääsymaksun Ellu sitten saa polleana maksaa. Isovanhempien kolikoilla hän on ostanut jonkin pienen matkamuiston itselleen, rannekorun tai pienen lelun, tai jotakin askartelutavaraa. Vaihtorahat ja ihan pienimmät kolikot talletetaan sitten säästöpossuun.Käydessämme Helsingissä minilomalla Ellulla oli mukanaan hiukan tavallista enemmän rahaa. Oletin, että hän olisi valinnut Sea Lifesta jonkin pehmolelun, mutta hän ei ollutkaan kiinnostunut. Verkkokaupassa hän sitten bongasi parinkympin Frozen-legopaketin ja ehdotti sen ostamista. Selitin, että siihen menisivät kaikki Ellun rahapussin kolikot ja silti meidänkin pitäisi isin kanssa auttaa maksamalla vielä kymmenen kolikkoa omasta pussistamme, minkä toki lupaisimme tehdä, koska legot ovat meistä hyvä ostos josta on iloa pitkään. Ellu mietti ja mietti: yksi hieno legopaketti vai pari pienempää juttua? Sitten hän päätti, että kyllä, legopaketti se on ja marssi kassalle, jossa hän tyhjensi lompakkonsa kouraani.

Hetki oli ilmeisesti Ellulle vaikuttava. Siitä eteenpäin hän on nimittäin ottanut toistuvasti puheeksi (yleensä hyvin kovaan ääneen julkisissa liikennevälineissä), että mistä hän voisi saada itselleen lisää rahaa koska äiti on vienyt ne kaikki kaupassa. Yhtä kovaan ääneen mie olen sitten kerrannut, miten Frozen-kuvio meni. Mutta mistä neljävuotias saa rahaa?

Viikkorahaan Ellu tuntuu meistä vielä liian nuorelta ja kuukausiraha on hänelle ehkä vielä hiukan hankala käsite. Olemme puhuneet, että lapsetkin voivat joskus saada rahaa lahjaksi ja sitä voidaan maksaa, jos tekee jotain erityistä hommaa kotona. Tosin emme halua maksaa "peruskotitöistä": Ellu siivoaa oman huoneensa, auttaa pölyjen pyyhkimisessä ja yhteisten tilojen järjestämisessä ja lajittelee omat pyykkinsä pyykkikoreihin jne, mutta meistä sellaisesta ei kuulu maksaa vaan ne ovat osallistumista yhteisiin kotitöihin. Palkkaa voidaan sitten maksaa sellaisista töistä, joita tehdään harvemmin ja jotka vaativat aikaa.


Keksin, että Ellu voisi järjestää miehen sukkalaatikon, jossa kaikki sukat olivat hukanneet parinsa. Pienellä neuvomisella se onnistuikin, mies tuli iloiseksi, samoin Ellu, joka kiitosten lisäksi sai kaksieurosen. Seuraavaksi ajattelin valjastaa hänet pesemään Veenun lelut, ja eiköhän meiltä aina välillä vähän muutakin hommaa löydy. Mitään säännöllistä tai isoja palkkasummia Ellu ei tarvitse, koska hänen ei tarvitse kustantaa omilla rahoillaan itse vaikka herkkujaan tai lelujaan, enemmänkin harjoittelemme rahan arvon ymmärtämistä ja ostamista.

Pari Ellun ikätoveria saa jo viikkorahaa, mutta useampi tuttu taas ei. Itse olen pitänyt nelivuotiasta liian pienenä viikkorahaan, mutta ehkä he eivät olekaan? Monelle lapselle myös maksetaan kotitöistä, esim. oman huoneen siivoamisesta tai eteisessä koko perheen kenkien laittamisesta kaappiin. Itse sain rahaa silloin kuin tarvitsin ja myöhemmin hyvistä koe- ja todistusnumeroista, tai jos tein jotain isoa, kuten pinosin kesällä polttopuita varastoon.


Saavatko teillä lapset rahaa ja millä ehdoin? Oliko sinulla viikkoraha lapsena?

6 kommenttia:

 1. Tuo on varmasti vaikea paikka monelle. Koska alkaa maksamaan viikkorahaa? Opettaako, että huone yms pitää siivota, eikä siitä aina välttämättä saa korvausta.
  Hyvinhän tuo tosin näyttää teillä toimivan .)

  https://faijahommia.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei ole helppoa! Onneksi Ellu on sen verran pieni, ettei tarvitse säännöllisesti rahaa mihinkään - saamme hiukan miettimisaikaa ;)

   Poista
 2. Itse en ole koskaan saanut viikkorahaa enkä alle kouluikäiselle antaskaan.
  Minä sain vain mummon keräämiä hiluja ( 5, 10. 20 ja 50 pennisiä ) alle kouluikäisenä. Ala-aste iässä saatoin välillä saada jopa 5 markkaa. Niinpä pidän kahta euroa jo todella suurena rahana muksulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Summien miettiminen on hankalaa: mieluummin antaisin (valvotusti käytettäväksi) vähän isomman summan kuin ison kasan pikkuhiluja, joita on hankala (noin pienen kuin Ellu) käyttää ja joilla ei oikein saa kuin (yleensä aika hyödytöntä) pikkutavaraa. Meillä kun ei syödä oikein edes karkkia, niin karkkihyllyn pikkuhinnoillakaan ei oikein voi harjoitella..

   Poista
 3. Meillä ei pienenä ollut mitään säännöllistä viikkorahaa, eikä peruskotihommista maksettu, vaan juurikin joistakin ekstrahommista. Ja koenumeroista täälläkin :) Aika samanlaista oon miettinyt meilläkin toteutettavan, kunhan ikää karttuu vähän enemmän. Ootan kyllä kans tuota vaihetta, kun raha käsitteenä alkaa kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun se kiinnostus on syttynyt, niin haluan tottakai tukea sitä, mutta aargh, onpa hankalaa taas :D

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!