lauantai 14. lokakuuta 2017

Muumimuseo


Terveiset Muumimuseosta Tampereelta!

Kävimme katsastamassa kesällä avatun Muumimuseon. Meidän piti tehdä näin jo kesälomalla, mutta parempi nyt vähän myöhemmin kuin ei milloinkaan!

Museo sijaitsi Tampere - talossa. Esillä on runsaasti Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän muumiteoksia, niin kuvituksia kuin Pietilän tekemiä patsaita ja pienoismallimaisemia. Kirjojen maailmaan pääsi tutustumaan myös äänen ja videoiden avulla, ja joihinkin teoksiin pääsi sisälle. Museo on tarkoitettu kaikenikäisille, teoksiin pystyivät tustumaan kaikki ja teokset olivat yleensä lapsille sopivalla korkeudella.

Museossa ei saa kuvata, mutta se oli hämärä, ehkä alussa lapsille hiukan jännittäväkin, tila, ja siellä pystyi hyvin liikkumaan myös lastenvaunujen kanssa.


Minä ja mies olemme kasvaneet 1990-luvun muumianimaatioiden parissa, mutta Ellulle tutuimpia ovat nukkeanimaatiomuumit ja iloisten Muumilaakson tarinoiden lisäksi Janssonin kirjat Kuka lohduttaisi Nyytiä ja Kuinkas sitten kävikään. Vinkkaisin kyllä tutustumaan ennen museokäyntiä näihin kirjoihin, ettei lapsi hämmenny siitä, kun muumit näyttävätkin aivan erilaiselta kuin telkkarissa. Nyt Ellusta oli mielenkiintoista seurata Janssonin piirrosten kehitystä vuodesta ja kirjasta toiseen : 'Ensin sillä muumilla oli ihan laiha nenä, ja sitten siitä tuli toisissa kirjoissa ihan tosi pyöreä, ja sitten sellainen, kuin nyt.'

Veenukin viihtyi museossa hyvin: moni teos oli hyvin matalalla ja jotkut jopa lattiaan upotettuna, joten hänkin pääsi tutkimaan niitä. Joihinkin museon juttuihin sai koskea, joten Veenukin pääsi puuhailemaan ja jaksoi sitten hyvin taas välillä istua rattaissa meidän muiden kuunnellessa tarinoita tai katsellessa teosten yksityiskohtia.


Miuhun tekivät erityisen vaikutuksen Tuulikki Pietilän upeat teokset, miten upeita, tarkkoja ja ilmeikkäitä pieniä ja suurempia hahmoja hän olikaan loihtinut.

Museovierailun lomassa löysimme näppärästi maittavan lounaan Tampere-talon Tuhto-ravintolasta.


Meillä oli oikein onnistunut visiitti, tykkäsimme kovasti! Tulemme varmasti museoon uudestaan parin vuoden päästä, kun Veenu tuntee muumihahmot ja Ellun kanssa on luettu Tove Janssonin muumiteokset, silloin museosta saa taas irti eri asioita.

Tässä linkki oikein hyvään museosta kertovaan lehtijuttuun, jossa on myös muutama sisäkuva museosta : klikklik

8 kommenttia:

 1. Vaikuttaa tosi kivalta. Mekin pojan kanssa varmasti tuonne jossain vaiheessa mennään,
  kunhan Tampereella päin liikutaan :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, oli kyllä hienosti toteutettu museo ja upeita teoksia!

   Poista
 2. ooo, en tiennytkään että Tampereella on tälläinen. Pitää meidänkin käydä siellä joku kerta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä maailman ensimmäinen Muumi-museo oli avautunut kesällä, joten ei ihme, ettei vielä ollut sattunut silmään :)

   Poista
 3. Tampereella on näemmä kaikkea kivaa. Varmasti mielenkiintoinen myös aikuisille.

  Ja sinulla on taas ihana villatakki! Mistä se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kirppikseltä, henkkamaukan neuletakki tällä kertaa :)

   Tampereelle pitäisi kyllä mennä kaupunkilomailemaan! Meidän piti kesällä mennä, mutta sade ja ukkonen sotkivat suunnitelmat

   Poista
 4. Täytyy joskus käydä :) Oon käynyt joskus kauan sitten, kun itsekin vielä asuin Tampereella, ja museo oli vielä Metson tiloissa. Taitaa olla aika erilainen nykyään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin muistan Metsossa olleen näyttelyn, ja muumit ovat kyllä nykyään esillä paljon komeammin!

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!