lauantai 7. lokakuuta 2017

Perinteinen Tukholman syysreissu ja Vasa-museo

Perheemme perinteisiin taitaa kuulua syysristeily Tukholmaan: tämä oli nyt kolmas kerta Ellun kanssa, ja ennen hänen syntymäänsä kävimme miehen kanssa risteilemässä syksyisin. Sitä ennen matkailin Tukholmaan äidin ja siskojen kanssa, joten siniset ja punaiset laivat ovat tulleet tutuiksi.Viime reissulla Veenu oli kaksikuinen, ja oih, miten helppo reissulainen hän silloin olikaan! Hänhän vain nukkui, ja ruoka kulki näppärästi mukana. Tukholmassa hän oli hereillä tasan yhden kahvilan ajan ja muutoin vain katseli ympärilleen. Nyt tilanne oli ihan toinen ja Veenu otti haltuun niin hytin, laivan leikkipaikan kuin ravintolatkin. Reipas ja aika tyytyväinen reissutyttö hän nytkin oli, mutta homma vaati kyllä aika monta rusinaa ja vesimelonia...

Tällä kertaa reissasimme vähän flunssaisina. Tytöt olivat jo ehtineet tervehtyä, mutta miehen kanssa olimme vielä toipilaita vuosituhannen flunssasta. Se vaikutti vähän jaksamiseen, mutta tytöt olivat tyytyväisiä puljatessaan leikkihuoneessa äidin ja isän keräillessä välillä itseään ikkunapenkeillä. Tukholmassa onneksi paistoi aurinko ja siellä jaksoimme molemmat kävellä hyvin, ettei ihan koko reissu mennyt vain pallomeren vartionniksi.

Olemme viime vuosina reissanneet Viking Linella, koska laiva rantautuu vanhan kaupungin kupeeseen, ja juuri se alue on meitä kiinnostanut. Lisäksi vierestä lähtevällä kaupunkilaiva Emeliellä pääsee näppärästi lahden yli Djurgårdenin alueelle, jossa on vaikka mitä museoita ja nähtävää. Puolitoista vuotta sitten seilasimme Emeliellä Junibackeniin tutustumaan pohjoismaalaisiin satuihin, nyt suuntana oli Junibackenin vieressä oleva Vasa-museo.Itse olen koululaisena käynyt Vasa-museossa useamman kerran, ja vanha laiva puukoristeineen teki miuhun valtavan vaikutuksen. Kotona opettelin melkein ulkoa museokaupasta ostamani kirjan laivan vaiheista. Aikuisiällä raahasin sitten miehenkin katsomaan Vasaa. Ja museoon kannattaa kyllä palata kerta toisensa jälkeen, koska sitä kehitetään koko ajan, ja itse Vasa-laivan lisäksi esillä on valtavasti tietoa 1600-luvun ihmisten elämästä ja Vasa-laivan vaiheista aina rakentamisesta uppoamiseen ja ylösnostamiseen.

Päädyimme Vasa-museeon, koska Ellu on ollut kiinnostunut merirosvoista ja heidän aluksistaan. Vaikka Vasa olikin kuninkaan sotalaiva eikä merirosvopaatti, oli siinä kuitenkin tykkejä, mastoja ja muuta Ellua kiinnostavaa.

Takkeja riisuessamme Info-tiskin työntekijä huomasi meidät suomalaisiksi ja juoksutti meille kaksikin suomenkielistä esitettä, joiden avulla museoon voisi paremmin tutustua lasten kanssa. Toinen, pienimmille lapsille suunnattu, käsitteli Lindbom-possun joutumista laivaan ja sen yrityksiä päästä sieltä pois, toinen taas oli isommille suunnattu perhekierros, jossa tutustutiin laivaan ja museon muuhun esineistöön hieman laajemmin. Käytimme itse tuota perhekierroksen esitettä ja tutkimme toki kaikkea muutakin matkan varrella löytynyttä.

Museo oli oikein mukava paikka nelivuotiaan (ja höyhensaarilla melkein koko ajan viihtyneen yksivuotiaan) kanssa. Tutkittavaa riitti, ja välillä saattoi levähtää katsomassa ruotsin- tai englanninkielisen animaation Vasa-laivaan raahatusta Lindbom -possusta: sitä pystyi hyvin seuraamaan kun aikuinen tulkkasi muutaman pääkohdan. Kävimme katsomassa myös aikuisille suunnatun Vasa-dokumentin, joka kiinnosti hyvin myös lasta (pienempikin oli herännyt, häntä kiinnostivat rusinat). Sen pystyi katsomaan myös suomeksi.

Museokaupasta ostimme kotiin kirjan Lindbom-possun seikkailuista. Harmillisesti sitä ei saanut suomeksi, koska laivasanaston edes suhtoikeinkääntäminen tuotti miulle pieniä ongelmia, mutta oikein hauska kirja tuo kyllä on! Menemme varmasti Vasa-museoon uudestaan, joten tuon avulla on hauska tutkia laivaa etukäteen.
Vasa-museossa pystyi hyvin liikkumaan vaunujen kanssa, ja museossa oli myös oikein mukava kahvila/ravintola, josta sai salaatteja, keittoa ja voileipiä - lapsille olisi saanut lihapulliakin. Meillä oli erittäin onnistunut visiitti, ja museossa olisi viihtynyt vielä paljon pidempäänkin, mutta halusimme ehtiä myös kävellä rauhassa takaisin laivalle ja ehtiä piipahtaa matkalla myös muutamissa kaupoissa.Ellu on todella reipas kävelijä, mutta jos yhdenmittaista kävelyä tulee pari kilometriä ilman pysähdyksiä (kuten Vasa-museolta Tukholman keskustan Åhlensille), on homma vähän hankala miettiä. Viime vuonna Ellu pääsi vielä Manducan kyytiin, mutta nyt hän alkaa tuntua siihen ainakin miulle liian painavalta. Oli siis Veenun vuoro päästä Manducaan ja Ellu pääsi Veenun rattaisiin, hiukan hämmentyneen ja jopa vähän nolon näköisenä. :D No mutta, vapautimme hänet taas Åhlensilla, ja siitä hän kävelikin taas kaupoissa ja takaisin laivalle.Tukholmasta ostimme tytöille sateenvarjot, Ellu osti tädiltään saamillaan kruunuilla puuhakirjan ja me ostimme miehen kanssa siivoussuihketta. :D Hiukan erilainen meininki kuin silloin, kun tein näitä risteilyjä äitini ja siskojeni kanssa: silloin palattiin laivaan isojen ostoskassien kanssa, ja Taxfree-shoppailujen jälkeen pähkäilimme, kuinka mahdamme saada kaiken kannettua laivasta ulos. No, ehkä ihan hyvä näin!

Reissasimme tällä kertaa Gabriellalla, se oli oikein siisti laiva, jossa leikkipaikka ja ravintolat oli uudistettu oikein kivoiksi. Suosittelemme!

Laivalla oli onnistunutta. Tytöt viihtyivät leikkihuoneessa ja laivan tanssilattialla, kävimme Taxfreessä ostamassa pakolliset suklaat ja tietysti ravintoloissa syömässä. Ellu on aina viihtynyt ravintoloissa ja hän söi nautinnollisesti ja rauhallisesti nytkin. Veenukin pysyi pöydässä ja suurinpiirtein hiljaa aterioiden ajan, mutta se vaati kyllä vanhemmilta aikamoista taktikointia ja lahjontaa panosten kovetessa ensin leipään, sitten kananmunaan ja lopulta rusinoihin ja vesimeloniin. Mutta saatiin syötyä! Rentoutuminen oli aterioista välillä aika kaukana, mutta ehkä jo ensi risteilyllä menee vähän paremmin. :DFlunssasta ja kovin energisestä taaperosta huolimatta meillä oli oikein onnistunut reissu! Saatiin olla yhdessä, nähtiin uutta, saatiin hyvää ruokaa, nähtiin kauniita maisemia ja peuhattiin pallomeressä koko rahan edestä. Ellu varmaankin aloittaa kyselyn laivallemenosta taas noin viikon kuluttua. ;) 

6 kommenttia:

 1. Onpas teillä ollut kiva reissu!ja tuo museo vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta!!
  Meillä oli laivalla ruokailu Minean kans ihan samanlaista rusinoilla lahjomista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottelen kovasti, että Veenu täyttäisi vaikka kolme ja ravintolasyöminen muuttuisi taas helpommaksi :D

   Poista
 2. Hei!
  Kävimme Vasamuseossa talvilomalla viikolla 8 ja silloin possu seikkaili ihan suomeksi filmillä. Kiva museo koko perheelle.
  Olemme myös viettäneet koko perheen loman Tukholmassa, kolme yötä perillä. Silloin perheen lapset olivat 12,10,6 ja 2 vuotiaat. Ostimme Tukholmakortin koko köörille. Kävimme kuninkaanlinnat, kansallismuseon, Junibackenin, akvaarion ym. Kyllä oli kiva lomakohde. Kortilla sai matkustaa linja-autoissa, metroissa ym ilmaiseksi.
  äiti*4

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että possua ei nyt nähnyt suomeksi, mutta ehkä se kuuluu ohjelmistoon sitten loma - aikoina. :) Hauska filmi ja kiehtova museo joka tapauksessa!

   Poista
 3. Ihanan kuuloinen reissu! Pitäisikin päästä taas Tukholmaan. Bonsku on siellä kerran päässyt käymään, olikos se viime vuoden lopussa. Nyt voisi taas uudet kohteet kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholma on kyllä ihana paikka, ja niin paljon nähtävää! Mekin suunnittelemme jo seuraavaa reissua, tosin ehkä se painottuu laivalla puuhaamiseen ja vaikka reissuun Mall of Scandinaviaan.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!