keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Ei se sisustaminen loppunutkaan lasten syntymään


Kun odotin Ellua, myin pois jotain vanhoja tavaroita ja niitä ostamaan tullut rouva katseli pitkään olohuoneen pöydällä palavia kynttilöitä ja sohvan koristetyynyjä. 'Taidat tykätä sisustaa? Ootas vaan, lasten kanssa sen saa unohtaa. Ei semmoiselle ole silloin aikaa, eikä siinä ole järkeäkään.' Kommentti oli miusta ikävä jo tuolloin, ja yhä edelleen se tulee mieleeni aika usein, kun sytyttelen kynttilöitä.

Mutta, kokemus opettaa, että lapsien jälkeen energiaa ja aikaa on ehkä vähän, mutta sitä löytyy ainakin välillä niille jutuille, jotka ovat itselle tärkeitä ja tuovat iloa. Lasten syntymän jälkeen mie olen edelleen sytytellyt kynttilöitä, laittanut kukkia maljakkoon ja vaihdellut taulujen paikkoja: sohvatyynyt ovat monesti leikeissä, mutta yleensä ihan paikoillaan, eikä kukaan ole yrittänyt polttaa itseään tai taloa kynttilöillä.


Mutta tahti on kyllä rauhoittunut. Aiemmissa kodeissa ja ennen kuin palasin töihin Ellun kanssa vietetyn kotiäiteilyn jälkeen, vaihtoon huonekalujen paikkoja ja verhoja, mattoja ja tyynynpäällisiä lukuisia kertoja vuodessa. Nykyäänkin vaihtelen vähän tummempaa tyynyä jouluksi ja vaaleampaa verhoa kesäksi, mutta tahti on kyllä rauhoittunut. Ison osan viltti-,  verho - ja tyynynpäällisjemmoistani olen myynyt pois eivätkä huonekalujenkaan paikat ole vaihtuneet. Ehkä olen laiskistunut, tai sitten muuttaessa laitettiin nämä vain kerralla oikeille paikoilleen? :D


No okei, uuden sohvan kyllä haluaisin. Pidän kovasti tuosta Ektorpista, se on mahtava sohva, mutta perheessämme kaivattaisiin kyllä juhliin ja leffahetkiin isompaa sohvaa - harmillisesti Ektorpin kulmasohva on meille liian iso, muuten olisin jo ostanut sen. Ja ehkä noista tikkaista voisi luopua, ja siirtää pallovalot jompaankumpaan makkariin. Lisäksi haaveilen kaapista tyttöjen roolivaatteille ja vaikkapa lautapeleille. Jotain pientä siis mielessä koko ajan, mutta kotiäidin budjetilla ja konmarinsa lukeneen naisen järjellä muutokset tapahtuvat hitaasti.


Kuvissa ei nyt näy leluja, mutta kyllä niitäkin yleensä jaloissa pyörii. Ja kenkiä, huiveja, kirjoja, prinsessalehtiä ja vaikka mitä muuta. Miehen kanssa olemme vuosien varrella oppineet korjaamaan jälkiämme ja Ellu on pienestä pitäen ollut luonnostaan tarkka ja siisti, mutta Veenu the Touhupylly pitää kyllä huolta siitä, että ihan jokaisen huoneen lattia on päivän päätteeksi täynnä tavaraa. Emme ole siivousnatseja, mutta ennen iltapalaa kyllä yleensä edes vähän siivotaan. Rauhallinen mieli siistissä kodissa, jne. Lapsiperheen elämän on pakko näkyä, mutta en silti suostu antamaan lelu- ja vessapaperirullakissakaaokselle ihan täyttä valtaa. Ja yksiä elämäni onnellisimmista päivistä ovat olleet ne, kun sitterit ja leikkimatot ovat lähteneet uusiin koteihin. ;) Ellukin selkeästi pitää siitä, kun ympärillä ei ole ihan täysi kaaos, ja molemmat tytöt pitävät kynttilöistä ja kukista.


Mutta hei, osataan me vielä jotain ilman  vuosien pohditaakin! Juttelin lauantaina miehelle, että keittiön työtaso on iltaisin aika hämärä. Puolen tunnin päästä olimme jo Clas Ohlsonilla lamppua ostamassa. Seinätelineestä, johdosta ja isosta led - lampusta kasattu valaisin oli kyllä juuri sellainen, kuin siinä hämärää valittelevat lauseeni alun ja lopun välissä ehdin kuvitella. ;)


4 kommenttia:

 1. Jep.. Tai huonekalut on vääränlaisia tai ei niin lapsiystävällisiä, väärän värisiä yms.. Mut pitääkö kaikki ajatella aina niin, että kun meillä on lapsia jne. Kuitenkin myös jokainen lapsi on erilainen, jotrn vaikkei joku juuri siun lapsen kohdalla toimi, voi se toimia jonkun toisen kohdalla. Ja eihän sisustamisen tarvitse loppua lapsen syntymään: ehkä vain paikkoja joutuu miettimään tarkemmin, mut eikös sekin ole osa sitä huvia ja käytännöllisyyttä? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytännöllisyys on kyllä lasten kanssa asuessa noussut ihan uuteen arvoon, moni juttu on tullut valittua toisin kuin pari vuotta sitten. Tärkeintä on helposti puhdistettavuus :D

   Poista
 2. No olipas ikävä kommentti kyseiseltä rouvalta! Oikein pisti ärsyttämään! Vaikka on kyllä varmasti sisustaminen muuttunut, kun käytäntö on vaan kertakaikkiaan otettava vähän tarkemmin huomioon, mutta ei se into sisutaa ja halu tehdä kodista kaunis ole mihinkään hävinneet!

  Teillä on todella kaunista ja harmonista!

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kyllä, se kommentti on ärsyttänyt miua kaikki nämä vuodet, vaikka se olikin varmasti ajattelematon heitto, jonka sen sanoja unohti uhan heti. :D

   Kiitos kauniista sanoista!

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!