lauantai 23. joulukuuta 2017

Joulukalenteri - 23. luukku, eli kaikkein paras jouluLapsuuden joulut olivat ihania. Odotettiin pukkia, katsottiin Joulupukin Kuumaa linjaa ja syötiin karkkeja, joita oli säästetty koko kuusikausi. Lumiukosta ehdittiin katsoa alku ja juostiin sitten kiireellä mamman jouluaterialle, jossa ennen syömistä ehdittiin katsoa ohjelman viimeiset minuutit. Käytiin joulusaunassa, pukki tuli ja saatiin lahjat, joita oli paljon, ja joiden joukossa aina oli ne toivotuimmat lahjat ja kivoja yllätyksiä, joiden olemassaolosta ei oltu ollenkaan tiedetty. Äitini oli taitava hankkimaan lahjoja, ja on vieläkin.


Aikuisena koitti aika, että vietimme joulun lähinnä autossa. Käytimme miehen kanssa vapaapäivämme ajellen kiltisti moikkaamassa sukulaisia, parhaimmillaan meillä oli kuusi kyläpaikkaa joulupyhinä ja siinä ehti syödä aika monta joulutorttuja. Joulurauhasta ei ehkä ollut tietoakaan, mutta ei tuntunut mahdolliselta jäädä kotiin tai jättää joitain paikkoja käymättä.


Ellun synnyttyä rauhoitumme menoa ja vähensi me kyläpaikkoja. Aloimme käydä osassa sukulaisista jo ennen joulua ja joulunpyhinä parissa paikassa. Ellun kasvaessa karsimme vielä lisää, nyt käymme joulunpyhinä vain miun äidillä ja anoppilassa, muita näemme sitten ennen tai jälkeen joulun. Meille saisi tietysti tulla meitä moikkaamaan, mutta harva tulee.

Ymmärrän, että sukulaiset haluaisivat nähdä lasten jouluiloa virallisina joulupäivinä, mutta onneksi kaikki ymmärtävät, ettei lasten joulua voi kuluttaa autossa. Ellu ja Veenu ansaitsevat jouluvalmistelut, kuusenkoristelut ja joulun lastenohjelmat yhdessä paikassa.


Lapsuuden joulut olivat ihania, samoin lapsettomat joulut pikkutarkkoine piparikoristeluineen ja jouluajeluineen, mutta ehkä ihanimpia ovat nämä nykyiset joulut. Ne omat ihanat lapsuuden joulut ja se jännitys muistuvat mieleen, kun saa seurata omien pikkutonttujen joulujännitystä ja suunnitella lahjoja. Ja koska vietämme joulun mummilassa, jossa lastenhoitajia ja ruuanlaittajia riittää,  saan välillä heittäytyä myös itse lapseksi ja mussuttaa suklaata rumassa joulupaidassani Joulupukin Kuumaa linjaa katsellen. Best of both worlds.


Kuvat joulujen varrelta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!