perjantai 15. joulukuuta 2017

Joulukalenteri - viidestoista luukku


Lapsuuden jouluihini kuuluu mammojen luona syöty taatelikakku. Se ei kuulunut lapsena herkkujen top kymppiin, mutta aikuisena aloin arvostaa kyseistä herkkua. Miten mehevän makuinen leivonnainen, joka vain paranee vanhetessaan!

Mammani eivät enää leivo itse, joten olemme miehen kanssa jo useamman vuoden leiponeet taatelikakkuja heillekin. Nuorempana ihmettelin, miksi kylän naiset vaihtelivat kuivakakkuja, mutta sehän on kaikin puolin järkevä joulumuistaminen joulunpyhien ja yllätysvieraiden varalle.

Tämä ohje on Kotiliedestä, ja sillä syntyy kolme mehevää kakkua. Ja tämä todellakin säilyy ja maku vain paranee, joten nämä voi hyvin leipoa valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen joulunpyhiä.



Taatelikakku (3 kpl) 

500g kivettömiä taateleita
5 dl vettä
500g voita tai margariinia (suosittelen voita) 
5 kananmunaa 
3,8dl sokeria 
2,5dl kermaviiliä 
1 rkl vaniljasokeria
5 tl suolaa
N. 600g vehnäjauhoja

Poista taatelipakkauksesta kalvo. Ellei se lähde helposti, laske vesijohdosta kuumaa vettä päälle. Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja tarkista samalla ettei joukossa ole yhtään taatelin siementä. Keitä taatelit vedessä pehmeiksi.

Siirrä kattila levyltä ja lisää paloiteltu voi tai margariini joukkoon sulamaan.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermaviili. Sekoita vaniljasokeri ja sooda jauhoihin ja lisää joukkoon. Sekoita joukkoon lopuksi taateli-rasvaseos. Mausteeksi voit lisätä hiukan madeiraa.

Kaada kakkutaikina hyvin voideltuihin, korppujauhotettuihin vuokiin, jotka sopivat yhtä aikaa uuniin. 

Kypsennä taatelikakkuja uunissa ensin 175 asteessa ja pienennä lämpöä kypsymisen loppuvaiheessa 160 asteeseen. Kakut kypsyvät noin 60 minuutissa.


1 kommentti:

  1. Äitini leipoo edelleen taatelikakkuja jouluksi. Niistä on tullut jo perinne, ja ne maistuvat aivan joululta. :)

    -Ruut

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!