maanantai 29. tammikuuta 2018

Aina pitää päästä samoihin puuhiin


Kun toinen lapsista on 1,5vee touhutäti ja toinen rauhallisempi, tutkiva ja taiteellinen melkein 5vee, on arjessa välillä hiukan haastetta. Pienempi haluaisi klassisesti olla juuri siellä missä siskokin ja tehdä ihan samoja juttuja samoilla välineillä, mutta koska ikäeroa on yli kolme vuotta, ei se vaan aina onnistu.

Ellulla on hyvät leikkitaidot ja yleensä myös lehmän hermot siskonsa kanssa. Poni-, vauva- ja muumileikit sujuvat hyvin, pitkiä aikoja jopa kahdestaankin. Muskarissa, Hoplopeissa, leikkipaikoilla, uimassa ja jopa kirjastossa molemmat viihtyvät, mutta kotona on välillä vaikea keksiä lapsille kehittävää tekemistä. Olisi kiva leipoa ja askarrella enemmän Ellun kanssa, mutta jo pelkkä vesivärimaalaus Veenun ollessa mukana (ja mukanahan hän todellakin tahtoo aina olla) on hengästyttävä kokemus. Palapelien kokoaminen ja lautapelit jäävät niihin päiviin, kun isikin on kotona, koska muuten pelilaudat lentävät ja siskon palapelin palat ja kivanväriset pelinappulat riistetään taaperon leikkeihin, karmivan kiljunnan säestyksellä.


Mutta leikkimisen lisäksi voidaan kuitenkin jo piirtää ja maalata yhdessä, ja nykyään myös muovailla. Se onkin Veenun lempihonmaa ja sitä on saatava treenailla monta kertaa päivässä. Miunkin ikuinen huono äitiomatunto lievenee kun molemmat tytöt ovat suht samassa puuhassa, kummankin kanssa saa juteltua, kumpikin oppii uutta ja saa puuhailla ikänsä mukaisella tavalla. Käden ja silmän välinen koordinaatio kehittyy, samoin luovuus ja mielikuvitus. Ellu haluaa kokeilla uutta ja oppia, Veenu tutkii ja tutustuu välineisiin, ja samalla oppii paljon uusia sanoja.


Odotan kyllä, että Veenukin vähän kasvaa ja malttaa olla vaikka peleissä mukana aikuisen parina hiukan aikaa. Muistipeliä olemme treenailleet jo, kolmella parilla, se sujuu, noh, juuri niin hienosti kuin puolitoistavuotiaalta voikin sujua. :D Pikkuhiljaa alamme muuten päästä tässä lapsiperhe - elämänvaiheessamme kohtaan, jossa yksi plus yksi on vähemmän kuin kaksi: tytöt syövät ja nukkuvat samaan aikaan ja heidän kanssaan voi (elokuvateatteria ja paria muuta poikkeusta lukuunottamatta) mennä samoihin paikkoihin ja he myös viihtyvät siellä.

Meillä on nyt jonkun aikaa ollut Play-Doh -muovailuvahaa, jota kyllä voi suositella, ne ovat pehmeitä ja helposti siivottava. Jos tarpeen on varmasti turvallinen muovailuvaha, niin siitä olen aikanaan tallentanut ohjeen tänne.


2 kommenttia:

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!