tiistai 20. helmikuuta 2018

Juhlissa lasten kanssa


Juhlat ovat kivoja ja lasten kanssa on mukava käydä eri paikoissa, mutta on se kyllä välillä kuin sotilasoperaatioon valmistuisi.

Meillä ensimmäinen kysymys juhlista puhuttaessa on aina, että monelta. Vastausta odotellessa toivotaan  että ei yhdeltä, ei pliis yhdeltä - koska päiväunet. Meillä ja aika monessa muussakin lapsiperheessä nukutaan puolen päivän jälkeen. Klo 12 on vielä ihan hyvä, silloin juhlien pari tuntia menevät jännityksen ja sokerin voimalla, klo 14 on taas järjestettävissä, parasta olisi aloittaa klo 11 tai klo 15, mutta klo 13 aiheuttaa haasteita. Lapset jäävät toki henkiin ilman päiväuniakin, mutta juhlissa ei ole silloin hauskaa pienimmällä juhlijalla eikä tämän vanhemmilla. Kaikesta on toki aina selvitty, mutta kutsu yhdeltä johonkin nostattaa aina pienen tuskanhien.

Mitä lapsille päälle? Moneltakohan ruoka tarjotaan, ja mitä se on, syökö Veenu vai pitääkö rahdata omat eväät, onko ruokalappu varmasti mukana, entäs vaipat. Mitä puetaan lapsille autoon päälle, etteivät he palellu, mutta eivät myöskään voi pahoin liian kuumissa vaatteissa. Ai niin, omat vaatteet, ne raavitaan jostain kasaan aikaisintaan juhla-aamuna.

Lähtöhetkellä ja autosta ulos astumisen hetkellä käydään läpi aina sama mantra: päivänsankaria onnitellaan, aikuisten ohjeita totellaan, kaikki otetaan mukaan leikkiin, kaikkia tervehditään ja kaikille vastataan nätisti ja kuuluvalla äänellä. Tarjottuja herkkuja syödään kohtuudella ja niistä kiitetään, sisällä ei juosta ja jos täytyy mennä vessaan, niin sitten pitää reippaasti sanoa niin vessa kyllä löytyy. Ja minnekään ei kiivetä, elleivät kyseessä ole puolapuut tai kiipeilyteline.


Sitten syödään. Ellu syö kaikkea ainakin vähän, mutta Veenu täytti kuvankin juhlissa vatsansa lähinnä leivällä ja hoitorepusta löytyneillä talk-muruilla. Varokaa tarjoilijaa, ei saa juosta, en tule nyt mukaan juttelemaan mammalle kun miulla on ruoka kesken. Ja sitä jälkiruokaa on vain yksi annos jokaiselle, mutta kiva, että se oli siusta hyvää.

Ruokailun jälkeen koittaa juhlista riippumatta leikki- ja hillumisvaihe. Juostaan vähän, vaikkei saisi, kontataan huonekalujen alla ja desibelit nousevat. Ne sukulaiset, jotka alussa ihastelivat hienosti käyttäytyviä lapsia, nostelevat kulmiaan, muut lapselliset ovat myös luovuttaneet ja tyytyvät estämään kaikkein isompia tapaturmia. Jossain kohtaa vanhemmat ilmoittavat, että kohta lähdetään, joojoo, ja aina se lähtö tulee yllätyksenä ja juuri silloin, kun olisi paras meininki.


No niin, vessan kautta, edessä on pitkä kotimatka. Ketään ei ihan oikeasti pissata eikä keltään saisi vaihtaa vaippaa. Vaatteet päälle, missäs se ruokalappu nyt on, siivotaas Veenun paikan alta pahimmat sotkut, missä on Ellun toinen kenkä, sanokaa reippaasti heipat, nähdään taas pian. Jos jotain jäi, niin palauttakaa joskus.

Autossa käydään lyhyt palautekeskustelu. Yleensä se onneksi on hyvin kiittävä, niin tälläkin kertaa, kun olimme suvun kanssa juhlimassa miehen hyväksyttyä väitöstä. Tosin ensi kerralla ei ehkä tarvitse esitellä kuperkeikkoja, ainakaan, jos alla ei ole mattoa, ja voisihan sitä edes maistaa muuta kuin ruisleipää, mutta hienosti meni kuitenkin, saadaan olla taas ylpeitä.

Illalla koko porukka sammuu heti, kun saa päät tyynyyn. Erityisesti äiti ja isä.


3 kommenttia:

 1. Heh, jotenkin tutun kuuloista. 😄
  Juuri viime vkl sanoin tytölle, kun menimme mummulaan, että sitten ei riehuta vaan keksitte serkkupoikien kanssa jonkin kivan ja rauhallisen leikin. Jotenkin tämä ohjeistus unohtaa samalla sekunilla kun astumme mummulan ovesta sisään ja meno on melkoinen kun lapset juoksentelevat pitkin mummulaa. 😅

  VastaaPoista
 2. Hehee, hauska kuvaus ja tuttuja juttuja! Muistan lapsuudesta juhlia, jolloin ollaan renkuttu naulakoissa ja kontattu juhlamekot pölyssä pöytien alla. Enpä tiedä, mitä vanhemmat aina ovat ajatelleet (paitsi että sen tiedän, että juhlien alun jälkeen juhlamekko päällä sai leikkiä, eikä enää tarvinnut varoa).

  Niin suloiset mekot tytöillä! He ovat kuin keijukaisia!

  VastaaPoista
 3. tämä oli kyllä päivän pelastus!! Kuulostaa just meidän juhliin lähdöltä ja siellä ololta:)
  Ja super söpöt nuo tyttöjen mekot<3

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!