tiistai 24. huhtikuuta 2018

Intohimoinen pikkuaskartelija + kirjavinkki


Ellu on todella innokas askartelija ja joka päivä syntyy jonkinlainen askartelu. Meillä on yksi keittiön alalaatikoista varattu lasten piirustus -, maalaus- ja askartelutarvikkeille ja sitä likat availevat kerran jos toisenkin päivän aikana.

Yleensä piirrokset ja askartelut syntyvät Ellun omasta päästä, mutta hänestä on todella hauskaa seurata ohjeita. Tiistaisin aamun Pikku Kakkosessa askarrellaan ja hyvä, että Ellu malttaa katsoa ohjelman loppuun, kun hän jo ryntää askartelemaan näkemiensä ohjeiden mukaan. Tänään syntyi teltta retkeilijöineen, eikä miun apua tarvittu kuin parin tarvikkeen etsimiseen ja jäykän nitojan painamiseen.


Laittelemme Ellun askartelut aina johonkin esille, monesti hän ja Veenu leikkivätkin niillä. Monesti otan askarteluista kuvat, mutta sitten ne pääsääntöisesti kierrätetään. Ellulla ja Veenulla on kansiot, joihin tallennan joitain piirroksia tai askarteluja, joista he ovat olleet todella innoissaan tai joissa näkyy jokin uusi opittu taito, mutta en säästä kaikkea. Ellun kiinnostuksenkohde ja osaaminen tallentuvat kyllä, vaikka emme (ihania) paperitelttoja ja vessapaperiraketteja säästäisikään. Jääkaapin ovessa on esillä tyttöjen piirroksia ja maalauksia, aina välillä ne vaihtuvat uusiin, jonkun nappaan kansioon, toiset lähtevät paperinkeräykseen. Joitain viemme tai lähetämme sukulaisille.

Itse ajattelen, että tärkeintä on se, että saa olla luova ja viettää mukavan hetken puuhastellen, sommitellen ja rauhassa ideoiden. Kun teos on valmis, ei sitä välttämättä tarvitse säästää : sen tekeminen on saattanut olla merkityksellisempää kuin se valmis teos.


Löysimme kirjastosta aivan mahtavan askartelukirjan, Wsoyn julkaiseman Hyvän tuulen puuhakirjan. Siinä on helppoja, selvästi kuvitettuja askarteluohjeita: isompi selviää hommasta varsin itsenäisesti ja pienempi pienellä aikuisen avustuksella. Monesti lasten askartelukirjoissa kiertävät ne samat ideat, mutta tässä oli tuttujen juttujen lisäksi paljon mukavia, uudenlaisia ohjeita ja tekniikoita.( Kirjassa oli myös useampi dinosaurusaiheinen askartelu, ja dinot nyt ovat ihan mahtavia!)


Ellu on tehnyt kirjasta jo perhosköynnöksen ja linnunpelättikortin, ja suunnittelee aika monen muun jutun askartelua. Suosittelemme siis hyvin lämpimästi!

Itsekin pidän askartelusta, mutta viime vuosina se on jäänyt aika vähälle. Nyt Ellun ja Veenun kanssa olen sitten itsekin innostunut maalailemaan taas vesiväreillä tai askartelemaan kukkasia värikkäistä papereista, ihan vain omaksi ilokseni ja yhdessä puuhastelun vuoksi. Ei sen tuotoksen aina tarvitse olla niin hieno ja onnistunut, ei sitä tarvitse laittaa edes esille jos ei halua, voi vain nauttia siitä tekemisestä. Tänä vuonna aloin myös koristella kalenteriani, ja se on kyllä rentouttavaa ja arjessa ilahduttavaa puuhaa.

Askarrellaanko teillä? Mitä teette teoksille? 

1 kommentti:

  1. Ihana tuo teltta askartelu. Me katseltiin pikkukakkosen aamua juuri tuolloin kun tuo askartelu oli siellä. :D

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!