maanantai 30. huhtikuuta 2018

Lapsiperheen siivouspäivä


Lapsiperheessä riittää touhua ja epäjärjestyksestä, ainakin, jos vanhemmat sattuvat olemaan kaksi sotkupossua. Mutta hei, me yritetään parhaamme! 


Nykyään meillä on aika siistiä muulloinkin kuin siivouspäivinä. Se on ihanaa. Ja jokaisena siivouspäivänä jaksamme miehen kanssa ihastella, että hei oikeasti, kello on vartin yli yhdeksän ja me ollaan siivottu jo! Ja oikeasti siivottu : pesty vessat, pyyhitty pölyt sekä keittiön tasot ja ovet, laitettu tavarat paikalleen koko talosta ja imuroitu. Siivottu, eikä vain tungettu paniikissa tavaroita kaappiin.

Mutta miten se meillä tehdään?


- Vähemmän tavaraa. Jos se ei ole kiva tai tarpeellinen tai sellaisia on seitsemän, niin poistoon vaan. Mitään ei kannata säilyttää ja sitä myöten siivota ja siirrellä vain velvollisuudentunnosta tai 'koska nyt kerran olen joskus tämän ostanut' . Marie Kondolla on Konmari-kirjassaan hyviä ajatuksia suhteesta tavataan, ja Mira Ahjoniemi on käsitellyt samaa metodia suomalaisemmin Loistava järjestys - kirjassa.

- Siistit kaapit ja paikka kaikelle. Kotia on todella vaikea pitää järjestyksessä, jos tavarat eivät palaudu oikeille paikoilleen. Jos kodin tavaramäärä vähentää, kaapit ja laatikot on helppo järjestää toimiviksi jolloin tavarat on nopea löytää ja myös laittaa takaisin paikalleen. Jaaaa siihen liittyen...

- Tavarat heti takaisin paikalleen. Kun homma on tehty (tai lapsiperheessä viimeistään illalla) tavarat pistetään paikalleen. Tämän oppiminen kestää: jos on luonteeltaan höselö innostuja kuten mie, edelliset välineet jäävät levälleen kun rynnätään seuraavaan projektiin. Mutta siihen oppii pikku hiljaa, kun sitkeästi vain yrittää. Lapset oppivat yleensä aikuisia nopeammin, kun kaikille tavaroille tosiaan on olemassa ne paikat, jonne ne on helppo palauttaa: leluille omat laatikot, takeille naulakot oikealla korkeudella jne


- Oikeat välineet. Meillä on useampi sumutinpullo, joissa on laimennettua pesuainetta, lisäksi on kasa mikrokuituliinoja, pölyhuiska, lasta, imuri ja hyvä lattiamoppi. Mikään ei ole ikävämpää kuin siivota huonoilla välineillä. Ja lapset ovat innoissaan mukana heilumassa, kun niitä rättejä riittää heillekin.

- Siivouspäivä. Arjen rutiinit ovat tärkeitä, mutta meillä toimivin ja tärkein juttu on siivouspäivä, jolloin keittiö kuurataan paremmin, vessat pestään, peilit pyyhitään, imuroidaan ja/tai pyyhitään lattiat ja toisinaan tuuletetaan matot, koristetyynyt jne. Kahdelta aikuiselta menee tähän hommaan tunnista kahteen (hommien tarpeesta riippuen) lastenhoidon ohessa, eli yksi reipas aamu viikonloppuna tai yksi arki-ilta. Sitten tönöä on paljon helpompi pitää siistinä arkena.


- Jos kodissa jokin ei toimi, se pitää muuttaa. Jos eteisen lattialla on aina kenkäkaaos, lastenhuone on aina sotkussa tai puhtaat pyykit koiraankarvaantuvat ennen kuin kukaan ehtii viedä niitä kaappiin, niin jotain on tehtävä. Itse laitoin ennemmin rahaa sohvatyynyihin tai koriste-esineisiin kuin kaapin sisuksiin, mutta kyllä kunnon kenkätelineestä, kaappiin sujahtavista pyykkikoreista, kauniista puisesta pyykkitelineestä ja integroidusta silityslaudasta on arjessa enemmän (silmänkin)iloa.


- Koti ei ole mikään lepokoti  ja siivoaminen ei ole vain äidin tai isän työtä. Laiskalla äidillä on pystyvät lapset ja muita koottuja viisauksia. Tarkoittaa siis, että lapsetkin saavat ja joutuvat osallistumaan kotitöihin ja kodin siistinä pitämiseen, eikä siitä meillä ole kuulunut napinoita, se on vain asia, joka tehdään. Ja kun lastenhuoneenkin lelumäärä on järjellinen ja kaikelle on kodissa paikkansa, niin homma sujuu aika hienosti 


Mutta ei se helposti tapahdu. Isot muutokset elämässä tapahtuvat aika hitaasti, mutta kun päätös on tehty ja hommiin on alettu, niin kyllä ne tapahtuvat. Kodin ja elämän järjestäminen on asia, josta voisin jaaritella vaikka kuinka paljon, koska miulle ne tekivät valtavan muutoksen koko elämään, arkeen, juhlaan, kuluttamiseen ja pukeutumiseen. En voi siis kuin suositella.


Ihania vappupäiviä kaikille!


1 kommentti:

  1. Kuulostaa hyvältä! Meillä sotkua aiheuttaa tällä hetkellä se, että tavarat tungetaan kaappiin miten sattuu ja taapero kuljettaa ne samat tavarat ympäri huushollia - edelleen. Tavaraa pitäisi karsia, mutta saa nähdä, koska sille on seuraavan kerran aikaa. Ajatuksissa se on kuitenkin to do -listalla.

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!