sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Äitileffa: Tully

Pari viikkoa sitten ystäväni kysyi, lähtisinkö hänen kanssaan katsomaan Tully-nimisen elokuvan ja linkitti miulle trailerin. Näin Charlize Theronin hoitelemassa vastasyntynyttä vauvaa isompien juostessa ympärillä, rintapumppu lopsutti ja kännykkää vaipanvaihdon lomassa naputellut yliväsynyt äiti pudottaa puhelimen vauvan päälle. Ups. Mennään ihmeessä!


Theronin esittämä Marlo-äiti on tiukan paikan edessä. Taloudessa on tiukkaa, vanhemmat lapset ovat vaativassa iässä ja toinen erityistarpeinen, ja aiemman raskauden jälkeen häntä on vaivannut synnytyksen jälkeinen masennus. Marlo haluaa (tietysti) olla paras mahdollinen äiti lapsilleen, imettää ja luoda hyvän suhteen myös nuorimmaiseensa, mutta lähipiiriä, erityisesti Marlon varakasta veljeä, epäilyttää. Vauvalahjaksi hän lupautuu maksamaan Marlon perheeseen yöhoitajan, joka hoitaa vauvaa öisin, että vanhemmat saavat nukuttua. Marlo kieltäytyy,  koska ei halua antaa vauvaansa hoidettavaksi kelleen vieraalle.


Vauvan synnyttyä Marlo sinnittelee päivästä toiseen omin avuin, kunnes vihdoin tulee tilanteeseen, jossa ei enää jaksa. Kuvioihin saapuu Tully - niminen reipas ja lempeä lastenhoitaja, joka pistää öiseen aikaan järjestykseen Marlon kodin ja elämän muutenkin. Fiksulle ja ymmärtäväiselle Tullylle on helppo puhua, ja Marlon elämä vaikuttaa olevan hyvässä järjestyksessä. Ja sitten koittaa se elokuvan käännekohta.

Elokuva oli oikein hyvä, samaan aikaan raastava että sydämellinen. Ennalta arvattava se ei ollut missään tapauksessa ja näyttelijät olivat hyviä. Jäin miettimään Marlon (ja meidän niin monen muun) tarvetta olla hyvä äiti ja sitä, kuinka vähän pienen lapsen äidin jaksamista nykymaailmassa huomioidaankaan. Sydäntäni särkivät elokuvassa vilahtaneet valtavat jälkivuotositeet, kipeät nännit, rintapumppu ja indikaattorilla varustetut vastasyntyneiden vaipat. Ja se turvakaukalon raahaaminen ihan joka paikkaan. Ja unenpuute. Oman ajan puutteesta nyt puhumattakaan. Jokaiselle maailman tuoreelle äidille pitäisi lähettää avuksi oma Tully - vai pitäisikö sittenkään?

Elokuvan tekijöistä moni löytyy myös ihanan ja kauniin Juno-elokuvan taustajoukoista.

Kuvat: Finnkino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!