maanantai 18. kesäkuuta 2018

Kaikkea kivaa betonista


Muutama vuosi sitten osallistuin betoniaskarteluiltaan ja opin tekemään betonista ruukkuja, saappaita ja pieniä koristeita. Sen jälkeen olen joka kesä valanut jotain, pihalaattoja kukkapenkkiin, lisää saappaita, muutaman ruukun... Uskomattoman koukuttavaa, helppoa ja jännittävääkin hommaa, kun ikinä ei tiedä, mitä muotista kuivumisen päätteeksi irtoaa! 


Homma on helppoa. Osta säkki sementtilaastia, hanki iso ämpäri ja vettä letkussa tai kastelukannussa, ja jokin, millä voit sekoittaa: pieni pitkävartinen lapio olisi oivallinen peli. Hanki muotteja: voirasioita, ämpäreitä, rahkakippoja, vanhoja tarjottimia, melkein mitä vain. Öljyä muotit ruokaöljyllä. Sekoita vedestä ja laastista puuronpaksuinen seos, käytä mielellään suojaa nenän ja suun edessä sekoitusvaiheessa ja hanskoja aina, kun käsittelet betonia.

Sitten vain betonia kuppeihin. Paukuta välillä muottia maata tai pöytää vasten, että betoni leviää tasaisesti ja ilmakuplat tulevat pois.Anna kuivua, pienet työt pari päivää ja isommat noin viikon: tosin isotkin kannattaa irrottaa muutaman päivän päästä valamisesta, irtoavat silloin helpommin. Kuivumisen aikana töitä kannattaa kastella välillä hiukan, että ne eivät kuivu liian nopeasti.

Hyvät ja yksityiskohtaisemmat ohjeet tarjoaa Kotiliesi.

Merkillä ei ole väliä, mutta itse suosin palkallista. Sementti on riittoisaa, yhdellä säkillä tekee useammat saappaat, pikkuruukut ja vielä jotain muutakin pientä 

Ellukin halusi kokeilla äidin harrastusta ja hyvinhän se sujui viisivuotiaaltakin.


Teimme Ellun kanssa tällaisia: simpukka-astia on menossa lahjaksi, siihen tulee vielä lasitölkki kynttiläkipoksi. Ruukkuja tarvitsee aina, jos ei muuta, niin mehikasveille. Taulujakin tehtiin matkamuistosimpukoista ja kulho hyttyssavulle.


Silikonisissa jääpalamuoteissa on nopeaa ja helppoa valaa pieniä koristeita, niitä voi sitten myöhemmin maalata halutessaan. Jos betonimassan sekaan painaa rautalankapätkät, saa koristeet ripusteltua myöhemmin kransseihin tai vaikka niihin saappaisiin. Ellusta näitä oli kaikkein hauskin tehdä.


Tuon betonivadin tein betoni-illassa: metallitarjotin öljytään hyvin selkäpuoleltaan, ja siihen päälle taputellaan huolellisesti paksummaksi jätettyä betonia. Betoniaskartelut kestävät hyvin ulkona, yleensä myös talvella, mutta tarjottimet ja ohuet ruukut jne kannattaa laittaa varastoon tai kääntää talveksi ympäri, etteivät ne halkea.


Tänä kesänä toteutin vihdoin suunnitelmani isojen ruukkujen tekemisestä, muotteina muoviset kukkaruukut ja sisällä ämpäri tai muovinen amppeliruukku. Hyvä ohje jalalliseen ruukkuun löytyi Kopallinen inspiraatiota - blogista.  Lapsena haaveilin, että aikanaan puutarhassani on jalallisia kukkaruukkuja niin kuin prinsessoilla, ja kun nyt kuulin Ellun haaveilevan samasta, kävin ostamassa muovisen kukkaruukun halpahallista. Yksi lapsuuden haave toteutettu!


Ja betonista on tosiaan moneksi, laattojen ja ruukkujen lisäksi siitä saa vaikkapa jalat kaikelle, minkä pitäisi pysyä pihalla pystyssä. Meillä kasvaa kukkapenkissä uskomattoman hienoja ja perhosia houkuttelevia punatähkiä, jotka loppukesästä ovat niin korkeita ja painavia, että valtaavat polun. Tein niille tuen valmiiksi heinäseipäistä, köydestä ja betonista : painoin seipään ämpärin pohjalle mätettyyn betoniin ja tuin seipään laudanpätkillä, että se pysyisi betonin kuivuessa suorassa. Samalla lailla ajattelin tehdä lyhtykoukkuja.

Oletteko te kokeilleet betoniaskartelua? 

5 kommenttia:

 1. Hienoja betoniteoksia! Betoni on mielestäni aivan aliarvostettu materiaalia, tuo rosoinen harmaa sopii kontrastiksi niin monen asian kanssa.

  VastaaPoista
 2. En oo koskaan tehnyt betonista mitään, mutta nyt kun näitä sun aikaansaannoksia katson, niin apua, pakkohan munkin on tätä testata!!! Kauanko noiden jääpala muotissa olevien piti kuivua? Nuo olis lasten kanssa kivoja tehdä!
  Kiitos kivasta vinkistä<3 (isäntä varmaan kiittää kans kovasti, kun mä oikein innostun ja joka paikka pursuaa betonitöitä:D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muoteissa pari päivää, maalaamisen kanssa kannattaa odotella viikon verran, että ovat sitten varmasti kuivat. :) Rautalankaan jos laittaa verhonipsun niin näistähän saa myös näppäriä pöytäliinan painoja jne!

   Poista
 3. Haha, mikä otsikko! Repesin. :D Mäkään en ole ikinä tehnyt betonihommia. Noi on kyllä tosi tosi hienoja! :)

  VastaaPoista
 4. Mä oon tehnyt muutamat saappaat. :)
  Sä oot kyllä tehnyt vaikka ja mitä ihanaa. Todella hienoja. :)

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!