maanantai 25. kesäkuuta 2018

Onnistuneen lomareissun vinkitTerveiset, taas kerran, Muumimaailmasta. Olipa ihanaa - tytöt nauttivat täysillä esityksestä ja satumaisesta ilmapiiristä, Veenukin halaili onnessaan pehmoisia muumeja. Kaikki meni mahtavasti.

Meidän tyttöjen kanssa on ollut aina ilo reissata. Tietysti siinä on aika lasten kanssa oma hommansa, mutta reissut ovat aina olleet todella positiivisia kokemuksia.


Etukäteisvalmistelu on reissujen onnistumisen kannalta se tärkein juttu. Minne mennään - onko siellä tekemistä kaikille? Milloin paikka on auki ja mitä se maksaa? Millä sinne on järkevintä mennä, miten paikan päällä liikutaan? Majoitutaanko, jos, niin missä? Tässä kohtaa mietitään reissun kustannukset ja etsitään mahdolliset tarjoukset. Myös matkan ostos- ja ruokarahat kannattaa säästää etukäteen, niin reissaaminen on rennompaa. 

Meillä on yleensä tapana päättää varsinainen kohde ja majoitus ensin, ja yleensä googlettelen valmiiksi muutaman ravintolan, leikkipuiston tai mielenkiintoisen kaupan, jossa ehkä voisimme käydä, jos siltä tuntuu. Liikaa ei kannata suunnitella, mutta kun vieraassa kaupungissa lähestyy ruoka-aika, on ihan kiva, kun tiedossa on ainakin yksi lupaavanoloinen ravintola, jos ei vastaan tule muita kivemman näköisiä.  


Ravintolat ja ruoka ovat reissussa kyllä tärkeitä. Nälkäisenä ei kukaan jaksa olla iloinen, ja varsinkaan kesällä ei ole hyvä olla janoinen. Miulla on reissussa aina mukana vähintään pähkinäpussi ja smoothiet, joista saa pienen välipalan kun sitä tarvitaan. Ja reissuilla on hetkensä pitkän kaavan mukaisille ravintolaruokailuille ja niille huvipuiston kojun kanakoreille, joskus on vain tärkeintä saada sujuvasti sapuskaa. (Muumimaailman ruokia voin kyllä kehua, niin Muumimamman keittiön kuin Niiskun perunatehtaan ateriat maistuivat koko porukalle)

Suomen kesä on mitä on, joten mukaan kannattaa varata kaikenlaista vaatetta kaikille. Autoillessa se on helppoa, julkisilla liikkuessa tarvitaan hiukan mielikuvitusta. Automatkojen ratoksi kannattaa vaikka lainata pari uutta levyä ja ottaa kotoa mukaan pari pientä lelua. Ja koska askelia tulee reissussa paljon, kannattaa miettiä, kuinka porukan lapsia liikutetaan paikan päällä: kavereilta voi lainata manducaa tai seisomalautaa, vaikka kotona jaksettaisiinkin jo arjessa hyvin kävellä. 


Reissaamisessa lasten ehdoilla on omat aikataulutuksensa: ruoka-aika on suht silloin kun se on, ja pienempien pitäisi nukkua joskus päiväunensakin. Monelta kannattaisi lähteä matkaan, milloin lähteä, pois? Vai kannattaisiko sittenkin yöpyä jossain?

Reissussa kannattaa myös varautua siihen, että suunnitelmat muuttuvat tai aikuisten ja lapsen näkemykset lomatekemisestä eroavat. Se pieni hiekkalaatikko huvipuiston nurkassa voi olla pienestä tyypistä se kaikkein paras juttu koko kalliin rahan puistossa, muumit voivat olla ihan liian pelottavia halattavaksi tai eläintarhassa halutaan vain keinua eläinten katselun sijaan, mutta sitä se on. Päivä voi olla hauska ja täynnä hyviä muistoaineksia vaikka se paikan varsinainen aktiviteetti ei ihan koko aikaa jaksaisikaan kiinnostaa, mutta meillä aikuisilla on monesti tapana harmistua siitä. Aikuisenkin olisi hyvä löytää se lomazeninsä ja nauttia Korkeasaaren leikkipuistosta ja Muumilaakson hiekkalaatikosta.


Jokainen perhe lomailee ja reissaa niin kuin itse haluaa, eikä kenenkään ole pakko mennä lomallaan yhtään mihinkään, jos he eivät halua. Kesällä oman kodin lähelläkin on vaikka mitä puuhaa. Ja lomalla voi oikein hyvin mennä vaikka neljännen kerran Muumimaailmaan (kuten kröhöm, me) ja jättää menemättä eläintarhaan tai huvipuistoon, jos se ei ole se oma juttu. Harvoin, varsinkaan pienet, lapset haluavat oikeasti kymmeneen eri kesä spektaakkeliin.

Ja hei, vanhempi, jos lähdet lapsesi kanssa jonnekin, niin käyttäydy sitten kunnolla. Älä moiti hintoja, hahmoja, esityksiä tai huokaile, miten pitkä ajomatka tämä nyt onkaan ja kuinka lomapäivä meni hukkaan.  Älä murjota tylsistyneen näköisenä laitteen reunalla tai tiuski perheellesi. Lapsesi kyllä huomaa, eikä se ole hänestä kivaa. Ja vaikka miten ärsyttäisi, niin älä uhkaa lapsellesi, että tänne tai minneen kesäpaikkaan ei kyllä mennä enää ikinä. Sinä teit päätöksen viedä perheesi siihen huvipuistoon tai tapahtumaan, sinun hommasi on etukäteen aikatauluttaa ja budjetoida homma niin, että kaikilla on kivaa. Älä pilaa tunnelmaa käyttämällä reissua riitelyyn lasten tai puolisosi kanssa. Syö vaikka pari pähkinää, nauti lapsesi ilosta ja siitä, ettet ole esimerkiksi töissä vaan viettämässä vapaapäivää rakkaimpien ihmistesi kanssa. Suosittelen tätä kaikella ystävällisyydellä, neljän muumikesäreissun kokemuksella.


Kuvia ja videoita kannattaa ottaa muistoksi, mutta paljon tärkeämpää on olla ilman sitä kameraa nauttimassa hetkestä ja eläytymässä lapsen kanssa. Lapselle on valtavan iso juttu, että vanhemmillakin oli yhdessä hänen kanssaan mahtavan ihana reissu.

3 kommenttia:

  1. Harmi ettei täällä ole Facebookin peukkua, painaisin sitä. Osuit naulan kantaan. Ei olla miehen kanssa koskaan ymmärretty miksi aikuiset lähtee lasten paikkoihin kiukuttelemaan. Meilläkin on neljäs vai jo viides muumikesä edessä ja yhtenä kesänä taidettiin viettää yhteensä 3 päivää muumilaaksossa.. :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä luin koko tekstin lasten kaa matkustamisesta, mutta mua se ei liikuta niin kommentoin vain: Te pääsitte taas Muumimaailmaan! Mie olen halunnut tuonne kauan, mutta vielkään en ole päässyt. Mutta yritän enneku 50.v. täytän. :)

    VastaaPoista
  3. Olipas tosi kiva postaus! :) Ja vitsit kun selasin näitä sun postauksia, niin ootte kerenneet käydä jo vaikka missä! Meilläkin ois ehkä vihdoin edessä tänä kesänä Muumimaailma. Tuo on kyllä tosi hyvä pointti ettei lapsi halua kuulla kiukuttelua heidän kivana odotetulla päivällä. Jäi kyllä harmittamaan erityisesti tämän luettuani ettei ostettu tänä kesänä rannekkeita lintsille, vaan käytiin vaan ilmaislaitteissa, vaikka selkeästi tänä vuonna neidin ollessa jo yli 100cm olisi jo ne hurjemmat laitteet olleet paikallaan. Ehkä pitää palata sinne vielä toisen kerran :D

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!