maanantai 11. kesäkuuta 2018

Vähän pihaaKun kauan sitten suunnittelimme miehen kanssa unelmiemme taloa ja sen pihaa, meillä oli varsin selvät näkemykset: pari isoa puuta ja muuten helppohoitoista nurmikkoa ja laattaa, ja yksi kukkapenkki johonkin että saisi välillä kimpun tehtyä. Siinä se. Koska eihän sitä pihaa käytetä kuin satunnaiseen grillaukseen ja auringonottoon, helppohoitoista sen olla pitää!


Kun ostimme talomme, sen piha oli tasainen multaläntti, johon oli kylvetty nurmikonsiemenet ja istutettu neljä puuta, joista kolme oli kuollut. Siitä se sitten lähti. Aloitin istuttelemalla sen ainoan hengissä olevan puun ympärille kasveja ja harjoittelimme rakentamista tekemällä Ellulle leikkimökin. Kolmessa vuodessa olemme ehtineet tekemään jonkin verran, mm. rakentaneet leikkimökin, terassin ja (pienen) puuvaraston, istuttaneet useampia puita ja pensaita, tehneet hiukan laatoitusta ja suihkulähteen sekä kaivaneet ja istuttaneet useamman kukkapenkin. Lisäksi parille kulmalle tonttia on tehty aitaa.

Tänä vuonna hommia ovat ainakin takaterassin laajentaminen ja jonkinlainen iso laatikko istutuksille puuvaraston viereen. Haluaisin myös jonkin pienen puun ja sen juurelle kukkapenkin lähelle etuovea (kohtaan, johon lumi kolataan talvella, eli ehkä pitää hiukan miettiä) Myös kukkapenkit ovat taas tänä keväänä kasvaneet kokoa ja olen tehnyt yhden uudenkin. Se on lempihommaani pihalla.


Ensi (tai tänä?) vuonna teemme polun takapihan portilta etupihalle, se on tarkoitus tehdä betonilaatoista. Ensi vuonna pitäisi tilata asfaltointi osaan pihasta, ja sitä seuraavana laatoittaa osa etupihan sorasta. Sitä on paljon ja pihalaatat ovat ärsyttävän kalliita, mutta haluaisin saada pihan laatalle, vaikka sitten useamman kesän aikana. Pelkkä sora on kovin masentavan näköistä ja turhan hyvä kasvualusta rikkaruohoille. Haaveilen myös jonkinlaisesta puutarhakatoksesta, mutta miehen mielestä meillä alkaa olla pihalla tarpeeksi rakennuksia. :D


Miusta on ihana miettiä ja suunnitella pihajuttuja. Välillä miua ärsyttää se, miten hitaasti kaikki kasvaa, mutta ehkä tällaisen kärsimättömän tyypinkin on oikein hyvä ottaa oppia kasveilta. Miusta on ihanaa siirrellä kasveja uusiin paikkoihin kun vanhassa on alkanut tulla liian ahdasta tai jakaa niitä ja tehdä taas uusia kukkapenkkejä. Kauppojen puutarhaosastolla huokailen onnellisena. Yritän valita helppohoitoista ja melkein kaikissa olosuhteissa pärjääviä kasveja, koska innokkuudestani huolimatta en ole kovin kummoinen viherpeukalo. Rikkaruohojakin löytyy ja nurmikko on usein liian pitkä, koska otan puutarhanhoidon harrastuksena ja teen pihalla lähinnä niitä juttuja, jotka ovat miusta kivoja.


Unelmieni pihalla olisi joka kulmassa jotain kaunista katsottavaa, jossain kukkisi koko ajan keväästä syksyyn ja syksyllä pensaat ja puut loistaisivat kauniissa väreissä. Piha olisi suojaisa, mutta valoisa, ja sieltä löytyisi niin istuskelupaikkoja, marjapensaita kuin tilaa pihapeleille. Ja olisi kiva, että homma näyttäisi suht harkitulta kokonaisuudelta eikä siltä, että olen vain innoissani istuttanut sinne K-raudan viherpihan tarjouskasvit, joka kyllä on totta ainakin puolittain. ;) 


En ikinä uskonut, että miusta tulisi puutarhahullu, mutta tadaa, tässä sitä ollaan! Apua. 

3 kommenttia:

 1. teillä on ihana piha! 😍 iteki alkanu haaveilee ees siitä pienestä pihasta, jota sais laitella. aikaisemmin kans haaveilin uudesta ja modernista talosta mut nyt on alkanu jotenki vanha talo houkuttaa.. sellaset vanhat lautalattiat yms. 😍❤

  VastaaPoista
 2. No on kyllä upea teidän piha! Ihania istutuksia ja suunnitelmia! Ja ihanan kannustavaa kuulla, että heikollakin viherpeukalolla pärjää. Helppohoitoisuus tosiaan taitaa olla valttia.

  VastaaPoista
 3. Ihan mielettömän hieno piha teillä!
  Tuo lause kitetyttää hyvin munkin puutarhan hoidon, teen sielä niitä hommia jotka on kivoja. Siksi meillä myös vähän rehottaa kukkapenkit ja muut, mutta ei anneta sen haitata:)
  Suunnitelmat kuulostaa tosi hyviltä, onneksi niitä ei oo kaikkia pakko toteuttaa tänä kesänä!

  Mukavia puuhastelu hetkiä puutarhassa!

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!