lauantai 25. elokuuta 2018

Diy pyykkietikka ja muut kodin siivousaineet

Aina välillä takaraivossa on kolkutellut kiinnostus elää vähän vihreämmin ja vähentää niin kotona niin jätteiden määrää, kemikaaleja kuin tavaraakin. Luin Otso Sillanaukeen (mahtavan) kirjan Zero waste - jäähyväiset jätteille ja totesin tyytyväisenä, että hei, mehän tehdään jo aika montaa hyvää juttua kotona. Mutta aina voi tehdä enemmän, ja niitä pieniä, helppoja, mutta kuitenkin muutosta tuovaa asiaa on vaikka kuinka monta.

Yksi asia, joka vähentää jätteiden ja teollisten kemikaalien määrää, ja on samalla elämää helpottava ja helppo muuttaa, ovat pesuaineet. Kaupasta löytyy valmiina vaikka minkälaisia ekopesuaineita, mutta ne eivät kaikki ole siivoustarvikehyllyssä vaan nätisti samassa rivissä elintarvikkeiden kanssa. Yksi niistä on etikka.


Etikka poistaa hajut ja kalkkitahrat, kirkastaa hanat ja pesee ikkunat ja peilit. Sitä voi laittaa pyykkiin huuhteluaineen sijaan ja se huuhtelee pois pesuainejäämät niin vaatteista kuin pesukoneestakin ja jopa kirkastaa pyykin värejä. Yhdessä ruokasoodan kanssa se toimii jopa kodin putkimiehenä! Etikka tuoksahtaa hetken kuivuessaan, mutta haju haihtuu pian, ja etikan joukkoon vei halutessaan lisätä hiukan eteeristä öljyä antamaan kevyttä tuoksua siivoukseen ja pyykkiin.

Hyviä vinkkejä etikan kanssa siivoamiseen on mm. tässä Kodin Kuvalehden jutussa.


Homma on helppoa. Litraan väkiviinaetikkaan lisätään 15-20 tippaa eteeristä öljyä ja ravistetaan hyvin. Tällaisenaan liuos sopii pyykkietikaksi (noin puoli desiä/koneellinen) raikastamaan pyykin ja pitämään huolta koneesta.

Yleissiivousta varten sekoitetaan 1/10 osa etikkaa, 9/10 osaa vettä. Tällä puhdistuvat peilit, lasit, vessa, tasot, keittiön kiiltäväpintaiset kaapinovet ja oikeastaan kaikki kotona. Ainoastaan emalille, alumiinille ja marmorille etikka ei happamuutensa vuoksi käy. Jos kohde on tosi likainen, esimerkiksi kalkkitahrat ovat todella tiukassa, voi etikan määrää lisätä, esimerkiksi puolet etikkaa ja puolet vettä.


Ei meillä aiemminkaan ole liikoja pesuaineiden kanssa läträtty, luotan aika pitkälti kuumaan veteen ja mikrokuituliinaan, mutta pesuainettakin on välillä käytettävä erityisesti lapsiperheessä. Olen nyt tykännyt älyttömän paljon siivota etikalla, kun tiedän, ettei siitä jää yhtään mitään epäilyttäviä jäämiä vaikkapa wc:n pinnoille. Haju on siivotessa tietysti aika suolakurkkumainen, mutta se haihtuu äkkiä, ja omat siivousetikkani hajustin nyt salmiakin tuoksulla. Siksi siivousaineissani muistutellaan ravistamisesta, eteerinen öljy nousee öljynä muun nesteen pinnalle joten ennen käyttöä pulloa on hyvä ravistella.


Tällä hetkellä kerään sitrushedelmien kuoria jääkaappiin, ajattelin kokeilla hajustaa etikkaani myös ihan itse. Haluaisin myös kokeilla oman huonetuoksun tekemistä.

Hii, tää on niin jännää!


1 kommentti:

  1. Meillä on vessan pesussa ollut etikka käytössä jo vuosia (se oli ainoa, jolla irtosi edellisen asunnon mustaksi muuttuneesta pytystä lika), mutta pitäisi laajentaa sen käyttöä muuhunkin siivoukseen. Ehkä tosiaan voisi hajustaa sitä, sillä pidän kovasti esimerkiksi methodin pesuaineista.

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!