tiistai 8. tammikuuta 2019

Tykkääkö kaikkien muiden lapset linsseistä?Fakta on, että kasvisruokaa pitäisi syödä enemmän. Se on parempaa ympäristölle ja terveydelle, monesti myös kukkarolle. Ja kasvisruuat ovat oikein hyviä, eihän siinä.

Mutta syövätkö täys-kasvissyöjien lapset onnellisena ja mutisematta papuja, linssejä ja soijaa? Maistuvatko lämpimät kasvikset muille lapsille vai ovatko tällaiset haasteet vain meidän sekasyöjien ongelmia? En varmastikaan ole ainoa äiti, kenen lapset nyrpistelevät paistetulle kasviksille tai pavuille.

Tottakai lapsi syö sitä, mihin on tottunut, mutta meillä molemmat tytöt ovat puolitoistavuotispäivän jälkeen sanoneet kiitos ei pehmeille kasviksille, pavuille, linsseille, ja soijalle, jos he tietävät sen olevan soijaa. Ellu on nyt 5,5v ja on viimeisen vuoden aikana rohkaistunut ruokailijana valtavasti, mutta kasviksia pannulla paistaessani saan edelleen olla aika nopsa, että paprika pysyy paistamisesta huolimatta rouskuvana eikä muutu löllön pehmeäksi - se on tarkkaa se.


Kasviksia tytöt kyllä syövät. Kurkku, tomaatti, kukkakaali, maissi ja herneet, höyrytetty parsakaali ja porkkana maistuvat molemmille, Ellulle kaikki, jos niitä ei ole kypsennetty. Hedelmätkin maistuvat, kaikki, se on ilahduttavaa, samoin marjat. Mutta ruoka on vaikeaa: osaan kyllä tehdä lapsille maistuvaa ruokaa, jossa ei ole lihaa, mutta en sellaista, mikä olisi monipuolista ja ravintoarvoiltaan erinomaista.

Kasvisruuista eniten meillä syödään erilaisia kasvissosekeittoja, pinaattilettuja/vohveleita, kaupan porkkanalettuja ja uunipuuroja. Tytöt eivät oikein innostuneet pavuista joten niitä ei toviin käytetty kovin paljoa, mutta nyt hekin ovat oppineet syömään niitä. Pavuista saa hyvää tomaattipohjaista kastiketta ja täytettä esimerkiksi tortilloihin ja ne käyvät niin risottoihin kuin patoihinkin. Ja niitä on runsaasti erilaisia, mikä tuo helppoa vaihtelua.


Mutta siis, mitä lapsille maistuvia kasvisruokia teillä syödään? Maistuvatko pullat, pihvit tai pyörykät ja löytyisikö reseptiä?

2 kommenttia:

  1. No meillä Pikkuherra on nirso. Vielä ei juustoa saa antaa, mutta nämä https://www.valio.fi/reseptit/porkkanapihvit/ olivat miusta oikein hyviä ja maistuvia. Käytin juustona ihan valmisraastecheddaria ja tuli oikein maukkaita! Olisi voinut syödä itse vaikka kuinka paljon ja maistui kans miehelle, joka ei liiemmin perusta kasvisruuasta 😉

    VastaaPoista
  2. Sama ongelma Bonskun kanssa... Ja kun on vielä niin pieniruikainen muutenkin, mikä tuo lisähaastetta. En ymmärrä, mikä niissä pavuissa ja linsseissä on niin epäilyttävää! En ole keksinyt ratkaisua.

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!