sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Montako tiliä perhe tarvitsee?

Selvästi meillä ainakin kymmenen.

Meillä on miehen kanssa kummallakin oma käyttötili, lisäksi yhteisinä säästötili, talotili (remppoihin ja isompiin hankintoihin) autotili, matkatili, elektoniikkatili ja isojen laskujen tili. Lisäksi meillä kummallakin on oma rahasto, ja tytöillä on säästötilit ja rahastot. Kymmenen tiliä ja neljä rahastoa päälle siis.Miksi noin monta tiliä? Olen jo aiemmin kirjoittanut Säästä itsellesi ensin -metodista, jota aloimme vuosi sitten noudattamaan. Sen sijaan, että laittaisimme kuun lopussa käyttämättä jääneet  rahat säästöön, teemme siirrot säästöön heti palkkapäivänä. Kun palasin hoitovapaalta töihin, laskin, paljonko meillä on säästövaraa kuukaudessa ja sitten laskimme ja pohdimme, mihin ja kuinka paljon meidän pitää säästää: esim. milloin aiomme vaihtaa auton (= paljonko meidän pitää säästää joka kuukausi seuraavien vuosien ajan, jotta saamme auton aikanaan vaihdettua ilman autolainoja) , paljonko matkailuun on mahdollista laittaa rahaa sivuun jne.

En muista, mistä bongasin idean erillisestä laskutilistä, todennäköisesti Julia Thurenin podcastista. Koska jotkut laskut, esimerkiksi vakuutuslaskut ja tontin vuokra, tulevat  (meille) kerran vuodessa, pitää niihin olla raha valmiina. Laskin, paljonko vakuutukset, lämmitys, sähkö, vesi, tontin vuokra ja kiinteistön verot ovat vuodessa ja jaoin summan joka kuulle. Palkkapäivänä se tietty summa menee sitten laskutilille ja sieltä maksetaan laskut sitä mukaan kun ne tulevat.
Koska verkkopankissamme on helppo perustaa itse lisää tilejä tarpeen mukaan, on meillä myös esimerkiksi elektoniikkatili. Sinne säästettiin vuoden aikana miehen uusi tietokone melkein kokonaan, nyt seuraava säästökohde ovat uudet puhelimet. Niiden jälkeen ei varmaan ole tiedossa uusia elektroniikkahankintoja ihan heti, mutta ajattelimme senkin jälkeen säästää sinne jonkinlaisen pesämunan, koska ainahan jokin sökähtää. Ehkä joskus meillä on vaikka maastopyöräsäästötili tai pihalaattatili, on motivoivaa kun voi tehdä selkeän säästösuunnitelman ja kun näkee säästösaldon kasvavan.

Tämän kaiken lisäksi meillä on vielä se perinteinen säästötilikin. Ennen meillä oli ainoastaan se, mutta rahojen nostaminen sieltä vaikkapa sitä uutta puhelinta tai lomaa varten aiheutti tunnontuskia, koska mielsimme molemmat, että säästötili oli tulevaisuutta tai elämän isoja yllätyksiä varten. Tämä nykyinen monen tilin systeemi sopii siis meille paremmin, kun matka- tai elektroniikkatilillä on tietty summa, voi sen hyvällä omallatunnolla käyttää.

Säästössä  pidemmän tähtäimen suunnitelmia varten oleva summa on myös helpompi hahmottaa kun ei tarvitse miettiä, että siitä on lohkaistava osa vakuutuslaskuihin, muumimaailmareissuun tai kännykkään.Tämä monen tilin systeemi voi kuulostaa hankalalta, mutta tämä todella toimii ja motivoi! Aluksi pitää nähdä sen verran vaivaa, että kartoittaa omat / perheen tulot ja kuukausittaiset menot, sitten voi alkaa pyöritellä mahdollista ylijäämää ja pohtia, miten se halutaan käyttää. Kun siirroille tallentaa valmiit maksupohjat, ei säästösiirtojen tekeminen vaikka palkkapäivänä vie paljoakaan aikaa.

 Ja suosittelen, jälleen kerran, oman talouden tarkkaa tarkastelua vaikka kokeilujaksoisesti ihan jokaiselle, olivat tulot isot tai pienet. Joku toinen pyörittää tuhansia siinä missä mie kymppejä ja satasia, mutta ei se mitään. Niin isoja kuin pieniäkin tuloja voi hoitaa hyvin tai huonosti. Tärkeintä on olla kartalla siitä, mitä omalle taloudelle kuuluu.

Postauksen kuvat: Pixabay

3 kommenttia:

 1. Meillä on molemmilla omat tilit plus yhteinen säästötili, jonne laitetaan tietty summa säästöön palkkapäivänä. Se on ollut tapana koko työuran ajan. Lisäksi minulla on muinainen tili syntymäkuntani pankissa ja sinnekin minulla on tapana pistää välillä jotain säästöön. Säästämisen täytyy todellakin tapahtua palkkapäivänä eikä kuun lopussa. Muuten käy helposti niin että mitään säästettävää ei ole.

  Satunnainen lukja

  VastaaPoista
 2. Oho, aika monta tiliä, mutta kuulostaa kyllä toimivalta ja loogiseltakin. Rahaa kuluttaa helpommin, kun se on epämääräinen könttä, ja voi vaan ajatellä, että "kyllä sitä on".

  VastaaPoista
 3. Hyvän kuuloinen systeemi! Meillä on paljon vähemmän tilejä, mutta voisi kyllä perustaa yhteisen taloustilin, niin ei tarvitsisi miettiä kuka maksaa. Ja se on muuten totta, että sieltä säästötililtä on vaikea ilman tunnon tuskia siirtää mitään käytettäväksi. Hyvähän se on, mutta ei aina tarpeellista tuntea kulutettavaksi tarkoitetusta tunnontuskia.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!