perjantai 14. kesäkuuta 2019

(Melkein) lähiloma?

Meillä on ollut pieniä (aika suuria) lomansuunnitteluongelmia. Meillä on kuukausi koko perheen yhteistä kesälomaa heinäkuussa, mutta emme vain osanneet päättää, mitä teemme. Mitään ei (joululahjaksi saatuja Puuhamaa - lippuja lukuunottamatta) oltu varattu, ja heinäkuu kökötti kalenterissa tyhjänä yhtä lauantaita lukuunottamatta.

Aulangon näkötorni


Kuukausi lomaa on tosi hyvä loma, mutta toisaalta myös kamalan lyhyt aika! Miten silloin ehtisi reissuun, rentoutumaan, tekemään kotona hyödyllisiä juttuja, kokemaan uusia asioita, tapaamaan ystäviä ja sukulaisia ja ihan vain olemaan ilman suunnitelmia? Olisi valtavasti asioita, joita haluaisimme tehdä:  suunnittelimme lähtevämme Rovaniemelle ja kiertävämme Saimaan. Vai pitäisikö lähteä risteilylle tai Helsinkiin pariksi yöksi? Mites Tampere? Viipuri? Kaupunkiloma jossain Euroopassa? Linnanmäki, Tykkimäki, Muumimaailma, Nokkakivi vai mikä? Pää räjähtää.

Istuimme koko perhe alas ja kirjasimme ylös jokaisen lomatoiveet. Pohdimme myös, mitä juttuja voisimme jättää syksyyn tai talveen, onhan sitä elämää (toivottavasti!) kesän jälkeenkin. Sukulaisten ja ystävien näkemisen lisäksi toivoimme aika simppeleitä juttuja: puistoja, jäätelöä, luontokohteita, Tykkimäkeä, pyöräilyä, Hoploppia ja uimarantoja, lähiseudun kaupungeissa vierailua ja frisbeegolfia. Tällainen yhteinen suunnittelu ja samalla kalenterin alustava katselu oli jälleen tosi hyvä juttu: kaikkien toiveet on nyt kirjattu ylös ja niitä on suurinpiirtein järjellinen määrä, joten lomasta tullee kivan aktiivinen, mutta ei kuitenkaan suorituspaineinen. Ja jos jotain jää tekemättä niin se jää sitten syksyyn tai seuraavaan vuoteen, mutta pidämme kyllä tärkeänä, että jokaisen perheenjäsenen tärkeimmät toiveet toteutetaan.

Luukkaansalmen silta 


Ja vaikka toisaalta tietysti olisi hauskaa viettää lomaa vain hilluen, niin teimme miehen kanssa listan myös hoidettavista hommista: polttopuita pitäisi hankkia talveksi, varasto siivota, matot pestä, ostaa mansikoita ja lukea kuopukselle päiväkoti-aiheisia kirjoja, noin niin kuin esimerkiksi. Mutta eivätköhän ne tuosta hoidu kaiken muun tekemisen lomassa, ja ovathan mattojen pesu tai mansikoiden pakastaminen myös kesäelämyksiä.

Päädyimme sitten siihen, että emme varanneet yhtään hotellia tai aikatauluttaneet yhtään huvikohdetta. Paria sukulaisvisiittiä lukuunottamatta olemme kotona ja teemme reissuja kotoa käsin. Suunnittelustressi väheni heti ja vapaus kesän aikatauluista lisääntyi.Uusimmassa Yhteishyvässä muuten kerrottiin, että emme ole tämän asian kanssa yksin: Tänä kesänä matkustetaan kotimaassa.  Vaikka tykkäämme matkustaa myös ulkomailla, niin tuntuu kaikin puolin hyvältä ajatukselta viettää lomaa Suomessa ja jopa tässä omalla kotiseudulla: aikaa ja rahaa säästyy matkustamisesta käytettäväksi palveluihin, elämyksiin ja yhdessäoloon. Millainen kesä teillä on tiedossa? Reissaatteko paljon vai  pysyttekö kotimaisemissa?

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä lomasuunnitelmalta! Meidänkin on tarkoitus lomailla kotimaassa. Alkuperäinen suunnitelma oli mennä saariston rengastielle, mutta se kariutui liian myöhäiseen majapaikkojen varaamiseen. Päädyimme siis vähän samanlaiseen aikatauluttomaan ja spontaaniin kesään, toki miehen kesäteatteritöiden aikatauluttamina.

    VastaaPoista
  2. Kiva idea nuo puuhamaa liput!

    Myökin kirjattiin kaikki toiveet ylös ja 2kk kalenteriksi seinälle,ihan eri fiilis toteuttaa nyt!

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!