perjantai 12. heinäkuuta 2019

Loma - laatuaikaa erityisesti lapsille

Lomalla on aikaa. Ihanaa aikaa mennä, tulla, kokea uusia juttuja, tehdä rästissä olleita kotihommia, valmistautua syksyyn ja talveen, harrastaa ja olla tekemättä mitään. Ja ennen kaikkea kohdata perheenjäsenensä, jos heidän kanssaan lomailee yhtä aikaa. Lomien jälkeen avioeroluvut ilmeisesti nousevat, joten kohtaaminen voi tapahtua hyvässä ja pahassa: kun arjen suorittamisesta tulee tauko, saattaa huomata, ettei kumppanin kanssa olekaan mitään yhteistä. Ja samaan tapaan, kun arjesta tulee tauko, ehtii nähdä myös lapsensa ihan eri tavalla.Miulla on todella korkeat vaatimukset itselleni äitinä ja miulle on todella tärkeää tuntea lapseni ja tietää, mitä heille kuuluu. Kysyn sitä usein ja jos kellään vanhemmalla maailmassa on aikaa lapsilleen niin miulla, olenhan kotiäitinä kohta kolmevuotiaalle ja kuusivuotiaalle, eli edes vauvaperheen haasteita ei ole tässä aikasyöppönä. Mutta lomalla on kuitenkin erilaista, kun aikaa on ihanan paljon ja kun lähes koko ajan paikalla on ainakin yksi toinen aikuinen, jonka kanssa jakaa hommia - tai lapsia. On aikaa välillä pelata vain yhden lapsen kanssa, tai käydä pyöräilemässä tai ostoksilla, piirrellä tai lukea vain yhdelle sitä hänen toivomaansa kirjaa. Koko ajan ei tarvitse sanoa, että kohta, odota hetki, tai teepä vähän tilaa, että siskokin mahtuu.Tottakai odottaminen on arkea ja elämää ja pelihetket kolmestaan tai koko perheen voimin hauskoja, mutta ihanaa se on kaksin olokin. Jos vanhemmille on parisuhdeaika, niin vanhempi - lapsi - suhteellekin tekee oma, rauhallinen aika hyvää. Häslinkiä ja keskeytyksiä on paljon vähemmän ja toisen pystyy kohtaamaan ihan eri tavalla.


Kävimme Ellun kanssa eilen kahdestaan tervehtimässä toiseen kaupunkiin muuttaneita ystäviä ja samalla ostoksilla, koska tuleva eskarilainen tarvitsi housuja. Vaikka kuulin päivän aikana noin miljoona kertaa "hei äiti", niin se oli kuitenkin vain puolet normaalista päivästä. Jaksoin vastata oikein hyvin noihin miljoonaan keskustelunaloitukseen. Menimme juuri niihin kauppoihin, kuin me kumpikin halusimme ja meillä oli aikaa ja huomiota vain toisillemme. Se oli ihanaa. Odotin kuitenkin, että Ellu olisi nimennyt päivän parhaaksi jutuksi jäätelön tai leikit kavereiden kanssa, mutta parasta olikin ollut saada puhua äidin kanssa ihan rauhassa.

Ja näitä hetkiä on tässä kohta kahden viikon ajan (miehen tähänastisen kesäloman ajan) ollut vaikka kuinka paljon, niin miulla kummankin tytön kanssa kuin miehelläkin. Lisäksi koko perheen aikaa. Ja aikaa sukulaisten ja ystävien kanssa - ihana loma, ja ihanan paljon aikaa!Kyllä tällä jaksaa syksyä sit aika pitkälle.Kuvat Jyväskylästä, alinta lukuunottamatta Mäki-Matin perhepuistosta. Kannattaa käydä leikkimässä! 

1 kommentti:

  1. Olen kyllä niin samaa mieltä, että lomalla yksi parhaista jutuista on tuo "lasten jakaminen". Sekä perheen yhteisissä hetkissä että sitten nuo hetket kahdestaan kummankin kanssa. Ja kyllä vaan on kotiäidilläkin loma, kun toinen vanhempi on kotona.

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!