maanantai 28. lokakuuta 2019

Töissä neljä päivää viikossa - fiilikset osittaisesta hoitovapaasta


Kun töihin palaaminen alkoi häämöttää kalenterissa, miulle oli selvää, että en halua palata heti töihin sataprosenttisesti. Teemme miehen kanssa molemmat päivätyötä arkisin ja päiväkodissa olo viitenä päivänä viikossa 6,5-8 tunti kerrallaan tuntui miusta vähän turhan rajulta ajatukselta Veenulle. Mietin myös omaani ja miehen jaksamista, ja Ellu-eskarilaistakaan ei ainakaan haittaisi tehdä hiukan lyhyempää päivää eskarissa silloin tällöin.

Lakihan antaa oikeuden lyhentää työviikkoa jos perheessä on alle kouluikäinen lapsi, tai eka- tai tokaluokkalainen. Yleensä puhutaan vain alle kolmivuotiaiden osittaisesta hoitovapaasta, koska sitä käytetään eniten. Siihen saa Kelasta pientä tukea, joustavaa hoitorahaa. Samoin työviikkoaan eka- tai tokaluokkalaisen vuoksi lyhentävät vanhempi voi saada osittaista hoitorahaa. Työviikkoaan on kuitenkin lakisääteinen oikeus lyhentää 3-6 -vuotiaankin lapsen kanssa, siihen ei vain saa tukia.

Lomat kertyvät ja kuluvat osittaisella hoitovapaalla normaalisti (tosin loma-ajan palkkakaan ei sitten luonnollisesti ole 100 prosentin palkka), samoin muut etuudet.

Itse halusin tehdä nelipäiväistä työviikkoa. Puhuin asiasta esimieheni kanssa ja perustelin, miksi miulle ja miun työhöni nelipäiväinen viikko toimisi kuusituntista päivää paremmin. Esimiehelläni ei ollut tähän mitään vastaansanomista, mutta mikäli työntekijä ja -antaja eivät pääse sopimukseen siitä, lyhennetäänkö työaikaa kuuteen tuntiin päivässä vai neljään päivään viikossa, lyhennetään se kuuteen tuntiin.

Hoitovapaapäiväni on maanantai ja siihen on työpaikalla palkattu sijainen. Edellisellä osittaisen hoitovapaan pätkälläni olin vapaalla perjantaisin, ja silloin miulla ei yleensä ollut sijaista, mutta sille ei sinä vuonna perjantaisin ollut tarvettakaan.
Olen myös itse tehnyt nelipäiväistä työviikkoa silloin, kun Ellu oli alle kolmevuotias ja se paransi valtavasti Ellun jaksamista ja vähensi esimerkiksi sairasteluja. Vapaapäivänä ehtii myös tehdä paljon kaikenlaista, niin kotitöitä kuin vapaa-ajan juttujakin, ja esimerkiksi neuvolat, hammashoitajat ja auton huollot jne on helppo buukata hoitovapaapäivälle. Ja ennen kaikkea saa vain olla lapsen kanssa, tehdä jotain kivaa tai olla tekemättä mitään. Veenulle ylimääräinen vapaapäivä viikossa on ollut tarpeellinen. Hän nukkuu päiväkodissa liian vähäiset päiväunet ja univelkoja saa sitten paikattua kolmipäiväisenä viikonloppuna. Ja hänestä on selvästi kiva saada olla kotona, vaikka hän aamuisin lähteekin mielellään päiväkotiin. Ellu puolestaan on miun hoitovapaapäivisin "pelkkä eskari" eli hän saa kulkea itse esikouluun ja sieltä pois. Olin tästä tietoinen, mutta en etukäteen tajunnut, miten mahtava tilaisuus tämä on ollut myös harjoitella tulevaa koulumatkaa ja itsenäisesti kulkemista. Yksi stressi hoidettu pois ensi vuodelta, kun koulu alkaa!

Itse olen nauttinut suuresti yhdestä kiireettömästä päivästä lisää. Palkastakin toki leikkautui viidesosa tämän ratkaisun myötä, mutta toisaalta myös veroprosenttini aleni ja Veenulle riitti vähempi määrä hoitotunteja, joten saimme hiukan alhaisemman päivähoitomaksun. Tämä ratkaisu ei siis tule älyttömän kalliiksi (ainakaan miun palkalla). Hoitovapaa on varmasti lisännyt jaksamistani töissä ja lisäopinnoissa. Töissä olen saanut ratkaisusta aika vähän palautetta, mutta totuuden nimissä hiukan myös negatiivista, kun olen "niin paljon poissa". En kuitenkaan jaksa ottaa tästä itseeni, koska faktahan on, että olen pois neljä päivää kuukaudessa: saman verran ja enemmänkin voisin olla, jos lapsi saisi puolikuntoisena päiväkodissa kaikki taudit ja tartuttaisi ne sitten miuhun. Ja kun itse faktana tiedän, että työni jälki on korkeintaan parantanut osittaisen hoitovapaan takia (koska energinen työntekijä, jonka ei töissä tarvitse murehtia kotiasioita ja päinvastoin, nyt vaan on parempi työntekijä), en ole ottanut paria negatiivista kommenttia kovinkaan vakavasti. Paljon enemmän olen saanut positiivista palautetta, en ehkä hoitovapaasta, mutta siitä huolimatta.

Suosittelen tätä ratkaisua kyllä edelleenkin kaikille. Työt tulevat hyvin tehdyksi kuudessa tunnissa / neljässä päivässä kun työtään vain suunnittelee, ja lapselle rentoa vapaa-aikaa vanhemman kanssa ei korvaa mikään.

Oletko tehnyt lyhennettyä työaikaa lasten hoidon vuoksi?


3 kommenttia:

 1. Oon tehnyt joskus, tai oikeestaan sillon kun J meni hoitoon ja mä menin puoleks vuodeks töihin kunnes taas jäin Pimun kanssa kotiin, tai odottamaan äitiyslomaa.

  Nyt tilanne se, että tekisin mielelläni mutta se ei oikein mahdollista oman pk ryhmän kannalta. :/ ja toki niin se ois järjestettävä, mutta sitten luultavasti mua odottais talon vaihto ja kenties vähän työnkuvan muutos enkä sitten oikein sitäkään halua. Mutta ehdottomasti olisin mielelläni pienemmällä palkalla ja tekisin vähemmän töitä. Varsinkin ensi vuonna kun Pimullakin alkaa koulutaival.

  VastaaPoista
 2. Tuo lyhennetty työaika kuulostaa kyllä mukavalta. Arvostan, että on tuollainen vaihtoehto :)

  VastaaPoista
 3. Tein nelipäiväistä viikkoa vajaan vuoden, kun olin töissä lasten välissä. Ensin tein viisi päiväistä, kun mies oli kotona ja kyllä se vaan oli ihana aloittaa se nelipäiväinen viikko! Jaksoi paljon paremmin töissä ja tuntui että aikaa jäi lapsen kanssa olemiseen. Aion taas anoa samaa, kun palaan töihin ja viimeistään sitten kun mieskin menee töihin.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!