torstai 26. maaliskuuta 2020

Yllätyskassi ystäville

Kävimme eilen viemässä yllätyskassin ystäväperheen pihaan: teimme kortit ja pakkasimme kassiin vähän herkkuja, mutta erityisesti tekemistä lapsille tähän aika rankkaankin poikkeusaikaan.

Meidän lapsille teki hyvää askarrella kortteja kavereille ja puhua heistä. Sekin tuntui heistä hyvältä, että "ihan tyhmän koronan" keskellä ME VOIMME TEHDÄ EDES JOTAIN, ilahduttaa toisia. Sekin auttaa jaksamaan tätä hyvin rajoitettua arkea. Koronaelämästä puhutaan meillä aika paljon: olemme kertoneet taudista asiallisesti, mutta pelottelematta sen, mitä kummallekin lapselle heidän ikätasonsa mukaan on oleellista ja heidän kysymyksiinsä on aina vastattu. Lapsia on esimerkiksi mietityttänyt se, miksi mie  käyn edelleen töissä enkä ole kotona, ja miksi toiset saavat leikkiä pihoilla ja puistoissa porukalla ja he eivät. Aina näitä ei ole helppo selittää, mutta yritämme kuitenkin olla surkuttelematta liikaa. Asiat ovat nyt näin niin kuin ne ovat, ja me teemme oman osamme. Me pysymme oman perheen parissa, koska voimme, ja mie käyn töissä, koska täytyy - miun työtäni ei voi tuoda kotiin, niin kuin ei monen muunkaan työtä.Pakkasimme ystäväperheen lapsille korttien lisäksi esimerkiksi katuliituja, puuhakirjan, tarvikkeet rannekoruihin, erilaisia askartelupapereita, saippuakuplia ja tarroja: sellaista tekemistä, joiden parissa viihtyy hetken itsekseen ja joihin ikä- ja taitotaso riittää. Elämässä on paikkansa niille puuhille ja askarteluille, joita tehdään vanhemman kanssa uutta oppien, ja sitten niille, joissa vain nautitaan tekemisestä, eikä äidin tai isän apua tarvita. Tässä korona-arjessa suosittelen kaikille lämpimästi erityisesti tuota jälkimmäistä. Koska meillä tehdään ja askarrellaan paljon, melkein kaikki löytyi meiltä kotoa valmiina, ja muutaman jutun ostin oman pakollisen kauppareissun yhteydessä: en siis kannusta ketään lähtemään nyt kauppoihin kiertelemään yllätysten perässä. Onneksi perusruokakaupoistakin löytyy yleensä kaikenlaista pientä myös lapsille, tai nettikaupoista voi tilata suoraan yllätyksensaajan kotiin.

Lapsilla oli paljon hyviä ideoita siitä, keitä kaikkia muita voisimme ilahduttaa tässä koronakotoilun aikana. Esimerkiksi korttien askarteleminen on varsin hyvää ajankulua, ehtiipä kokeilemaan paljon erilaisia tekniikoita... Onneksi posti vielä toistaiseksi toimii, samoin puhelin, ja videopuheluissa voi vaihtaa kuulumisia.Koska koronan tarttuminen on vielä aika epäselvää pinnoilta, noudatimme kaikkia niitä varotoimia, mitä mieleen tuli. Askartelimme ja pakkasimme tavarat ehdottoman oireettomina ja valitsimme kassin sisällön sen mukaan, että lahjansaaja voi jättää sen halutessaan muutamaksi päiväksi syrjään odottelemaan tai pakastaa sisällön. Vaikka itse ei noudattaisi kaikkia varotoimia, kannattaa huomioida, että yllätyksen saaja voi haluta noudattaa.Tästä ajasta jää väistämättä meille ja lapsillemme kaikenlaisia muistoja. Joidenkin haastateltujen asiantuntijoiden mukaan lapset eivät todennäköisesti tule muistamaan näkemiään/kuulemiaan uutisia tai muuta faktaa koronasta, mutta kodin tunnelmailmapiirin he tulevat muistamaan. Tottakai meitä miehen kanssa mietityttävät ja huolettavat niin terveydelliset kuin taloudellisetkin asiat, mutta käsittelemme omia huoliamme silloin, kun lapset eivät ole kuulolla. Tässä saattaa tapahtua mitä tahansa, mutta yritämme, että lapsille jäisi tästä muistikuva, että hankalissakin tilanteissa voi aina tehdä jotakin, ja että yhtä köyttä vetäminen kannattaa aina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!